U galeriji Kulturnog centra u Trebinju otvorena je izložba grafika 10. EX-YU konkursa za grafiku i odabranih radova profesora grafike Gordane Petrović i njenih saradnika sa katedre Ivane Flegar i Nikole Radosavljevića.

10 konkurs z grafiku izlozba trebinje 2019 (5).jpg

Autor EX-YU konkursa za grafiku Nataša Brkić rekla je da je konkurs pokrenula 2007. godine, a da je u proteklih deset konkursa učestvovalo više od 700 umjetnika iz svih bivših republika Jugoslavije.

"Bili smo 10 godina veoma dosljedni principima konkursa - velikim nagradama koje smo dodjeljivali, stogom žiriju sastavljenom od eminentnih stručnjaka, istoričara umjetnosti i grafičara i kataloga koji je uvijek pratio izložbu u poznatim galerijama širom bivše Jugoslavije", istakla je Brkićeva.

Ona je navela da je značaj jubilarne izložbe 10. konkursa i to što ju je svečano otvorio akademik Vladimir Veličković, ali i što su u sami konkurs, od samog početka, uključeni studenti.

"Studenti su tokom 10 godina imali priliku da se upoznaju sa radom svojih kolega i profesora, da se sa njima takmiče i izlažu", navela je Brkićeva.

10 konkurs z grafiku izlozba trebinje 2019 (2).jpg

Prema njenim riječima, autori iz više od 60 gradova iz svih bivših republika ovom izložbom potvrđuju želju za komunikacijom umjetnika na kulturnim scenama susjednih država.

"Na taj način na ovim izložbama predstavili smo i povezali različite grafičke škole, koje djeluju u umjetničkim centrima EX-YU prostora, kao i lične poetike naših eminentnih grafičara i studenata", pojasnila je Brkićeva.

Urednik izložbe doc. dr Vladimir Parežanin rekao je da mu je bila velika čast da uređuje izložbu koja veliča rad, predanost, entuzijazam i slavi umjetnost i stvaralaštvo.

On je istakao da pokušava da u Trebinje dovede i afirmiše značajne umjetničke vrijednosti regiona, zbog čega se i odlučio da ovu izložbu organizuje u, kako je rekao, gradu umjetnosti i kulture kakav je njegov rodni grad.

Konkurs EX-YU grafike priređuje se pod pokroviteljstvom Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda-

Izložbu, koju čini više od 100 grafika, trebinjska publika može da pogleda u narednih 15 dana.

10 konkurs z grafiku izlozba trebinje 2019 (1).jpg

10 konkurs z grafiku izlozba trebinje 2019 (3).jpg

10 konkurs z grafiku izlozba trebinje 2019 (4).jpg