Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 8.00 časova iznosio je 381 centimetar i opada, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

prijedor poplave.jpg

Načelnik Odjeljenja civilne zaštite Miroslav Milošević rekao je Srni da nije zaprimljena prijava o plavljenju domaćinstava, te konstatovao da rast nivoa Bosne stagnira.

Iz Štaba za vanredne situacije grada Doboja, koji je u stalnom zasjedanju, saopšteno je da do sada nisu prijavljeni vanredni događaji poput ugrožavanja domaćinstava nadolazećom vodom ili klizištem.

Iz Štaba ističu da su na snazi mjere redovne odbrane od poplava, a o svim daljim koracima javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

Rijeka Sana se izlila iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu.  

Trenutni nivo Sane u Prijedoru je 460 centimetara, a kritična tačka je na 420 centimetara. Sana i dalje raste i to 10 centimetara po satu.

Nakon 24 sata konstantnog rasta, vodostaj Vrbanje opada i trenutno iznosi 510 cm, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

 Zbog poplava koje su pogodile Republiku Srpsku u mnogim opštinama i gradovima proglašeno je vanredno stanje, a ministar prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić poručila je da je obustavljena nastava u Banjaluci, Tesliću, Novom Gradu, Čelincu, Trnu i Laktašima.

"Još se ne zna šta će biti u ostalim opštinama. Kada načelnici i gradonačelnici procijene da je bezbjedno, nastaviće se sa nastavom", poručila je Trivićeva i dodala da prate čitavu situaciju.

U Banjaluci sastanak koordinacionog tima

 Sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed najavljenih obilnih padavina biće održan danas u Banjaluci.

Početak sastanka, koji će biti održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, zakazan je za 14.00 časova, najavljeno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada Republike Srpske imenovala je 10. maja tim čiji je zadatak praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljene obilne kiše.

Tim čine potpredsjednik Vlade i ministar pravde Anton Kasipović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i generalni sekretar Vlade Siniša Karan.

U narednim danima u Republici Srpskoj očekuju se obilne padavine koje će izazvati intenzivan porast vodostaja rijeka, posebno u sjevernim i sjeverozapadnim krajevima, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U sjeverozapadnom i sjevernom djelu Republike Srpske, prema ranijim prognozama, do srijede, 15. maja, očekuje se od 120 do 150 litara kiše po metru kvadratnom.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane. Problem bi mogle izazvati manje rijeke, potoci i kanalizacija, kao i klizišta.