Vodostaj rijeke Bosne u Doboju u 23.00 časa bio je 315,2 centimetra dok je u 22.00 časa uzmjereno 274 centimetara, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

poplave.jpg

Nivo Bosne u 19.00 časova bio je 82,5 centimetara, a u 11.00 časova iznosio je 15,3 centimetra. 

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredna 450 centimetara. 

Najviši vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 721 centimetar.

Na području Novog Grada izlile su se Una, Sana, Japra i Vojskova te zaplavile nekoliko domaćinstava, dok je u Tesliću proglašena vanredna situacija.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da tokom dana nije bilo dojava o ugroženosti stanovnika.  On je naveo da će naredna sjednica Štaba za vanredne situacije biti održana sutra u 8.00 časova.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je Srni da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva.

On je naveo da je prekinuta putna komunikacija prema Doboju i određenom broju naselja u Tesliću.

Miličević je rekao da su sve raspoložive ekipe na terenu kako bi se sanirala postojeća i preduprijedila veća šteta.

Saobraćaj na magistralnom putu Banjaluka-Doboj, u mjestu Vrela, potpuno je obustavljen zbog izlivanja rijeke Usore na kolovoz, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na dionici regionalnog puta Tedin Han-Teslić, u mjestu Kamenica, zbog odrona.

Zbog odrona otežano se saobraća jednom kolovoznom trakom na magistralnom putu preko prevoja Borja, na skretanju za Hajdučke vode.

Nabujala Vrbanja je odnijela privremeni pješački most u Čelincu, a u 22.10 oglasile su se i sirene za uzbunu. Put prema Banjaluci je zatvoren.

– Nije dobro. Noćas će biti haos – ranije je rekao Branimir Milinković iz Civilne zaštite Čelinac.

U Čelincu su od jutros evakuisane dvije osobe i stoka sa poplavljenog imanja, a jedna osoba je u Čelincu evakuisana juče.