Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i direktor građevinskog preduzeća "Siga" Milivoje Šakotić potpisali su danas ugovor o izvođenju radova na izgradnji duhovog centra u selu Mrkonjići čija je vrijednost oko 2,5 miliona KM.

duhovni centar mrkonjici ugovor.jpg

Ćurić je istakao da će izvođač u narednih dvadesetak dana biti uveden u posao, nakon čega ima rok od 500 dana da izgradi dio kompleksa novog pravoslavnog duhovnog centra u rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca.

"Ovaj dio radova predviđa izgradnju kompleksa oko postojeće crkve koja je izgrađena na temeljima svečeve rodne kuće i vidikovca iznad crkve", kazao je Ćurić.

On je naveo da će kompleks oko budućeg manastira u Mrkonjićima koristiti monaštvo i sveštenstvo, dok će vidikovac biti namijenjen za kulturno-umjetnički program, izložbe i potrebe hodočasnika koji budu posjećivali kompleks.

Gradonačelnik je podsjetio da je Vlada Srbije za ovaj projekat obezbijedila 800.000 KM, dok će grad Trebinje i Vlada Republike Srpske obezbijediti ostatak sredstva za prvu fazu u iznosu od oko 1,7 miliona KM.

"Posebnu zahvalnost želim da uputim mještanima Mrkonjića, jer će se većina objekata duhovnog centra graditi na privatnoj zemlji, a oni su nam od samog početka rekli da će dati svoju zemlju za potrebne gradnje", naglasio je Ćurić.

mrkonjici idejno rjesenje (2).jpg

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo naveo je da je početak radova na izgradnji duhovnog centra u Mrkonjićima veoma važan za sve u Trebinju i da će ovim projektom biti realizovana višedecenijska ideja. 

"Ideja postoji još od posjete moštiju Svetog Vasilija Hercegovini, ali je u posljednje dvije godine od nje počelo da se pravi konkretno projektno rješenje", naveo je Rikalo.

On je pojasnio da će radove u Mrkonjićima nadležne službe pratiti po sistemu koji već primjenjuju sa Evropskom investicionom bankom, gdje će biti aktivan tim za realizaciju projekta koji će, osim stručnjaka, činiti i predstavnici mještana i Eparhije.

Rikalo je pojasnio da ovim radovima nisu obuhvaćeni izgradnja parohijskog doma u objektu nekadašnje škole, malog i velikog parkinga, čija bi izgradnja trebala da počne nakon završetka radova na prvoj fazi.

mrkonjici trebinje 2019 (2).jpg

Premijer Republike Srpske Radovan Višković ranije je rekao da je ponosan što je premijer u vrijeme kada će kompleks u Mrkonjićima dobiti svoju punu ulogu kao duhovno mjesto pravoslavne vjere.

Srednjoročnim planom kapitalnih investicija grada Trebinja, predviđeno je da ovaj projekat u potpunosti bude završen do 2022. godine.

Projekat duhovnog centra u Mrkonjićima ispunjava primarne ciljeve kompleksa ovog tipa kao što su svakodnevno bogosluženje, misionarski rad, prijem hodočasnika, proslavljanje praznika.