U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" priređeno je "Veče folklora", čime je počeo 15. Sabor folklora, koji tradicionalno organizuje Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Hercegovina" iz Petrovog polja kod Trebinja.

15 sabor folklora trebinje (3).JPG

Umjetnički rukovodilac pripremnog ansambla Nikola Duper kaže da je ovogodišnji sabor jedan mali jubilej na koji je ponosan ovaj KUD.

"Radujemo se svim gostima,ali smo posebno ponosni na saradnju sa KUD 'Kosovski božur' iz Kosovske Mitrovice i 'Abrašević' iz Čačka i Guče, jer to traje 15 godina i to je više od folklora i to je prava priča o prijateljstvu", rekao je Duper.

Sabor je otvorio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević, koji je rekao da je uz čuvanje tradicije posebna vrijednost druženja folkloraša u osnaživanju duha zajedništva i sticanju novih i jačanju starih prijateljstava među mladima.

15 sabor folklora trebinje (2).JPG

"Gradska uprava svesrdno podržava ovu smotru folklora smatrajući da ona promoviše vrijednosti našeg naroda i kulture“, naglasio je Milošević.

Umjetnički rukovodilac KUD "Abrašević" iz Guče Marija Gavrilović rekla je da oni od prve godine dolaze na sabor u Trebinje.

"Mi dolazimo kod naših pobratima tako da ništa nije novo i mi smo ovde domaći. Samo se menjaju generacije i to je to", istakla je Gavrilovićeva.

Pjesmom i igrom dva sata publici su se predstavili folklorni ansambli „Kosovski božur“ iz Kosovske Mitrovice, „Abrašević“ iz Čačka i Guče, „Igalo“, „Nevesinje“, „Zora Hercegovine“ iz Bileće, te trebinjska društva ANI "Jovan Dučić“ i GKUD "Alat Svislajon“.

15 sabor folklora trebinje (1).JPG

Planirano je da domaćin zajedno sa pobratimima iz Kosovske Mitrovice i Guče sutra ide u obilazak grada, a u nedjelju u Mrkonjiće.

15 sabor folklora trebinje (4).JPG