U Trebinju je polaganjem cvijeća na Spomenik borcima palim u borbi protiv fašizma obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

dan pobjede nad fasizmom trebinje 2019 (1).jpg

Sjećanju na ovaj veoma značajan istorijski datum, iz nepoznatih razloga, nije prisustvovala zvanična delegacija grada, kao ni prvi ljudi Trebinja, već je na Spomeniku bio samo načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Petar Vlatković.

Tako je izostalo da, kako je to ranijih godina unazad bila tradicija, predstavnici grada polože cvijeće i minutom ćutnje iskažu poštovanje svim žrtvama najvećeg svjetskog zla.

Borcima Narodno-oslobodilačke borbe i nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata poštu su odali predstavnici gradskog odbora SUBRNOR-a, Ambasade Rusije u BiH i Socijalističke partije.

Ovaj datum prihvaćen je kao jedan od najznačajnijih istorijskih činjenica na koji je, prije 74 godina, slomljen fašizam, donesena sloboda brojnim narodima koji su se borili protiv okupatora - fašističkih i nacističkih sila koje su rovarile Evropom, ali i svijetom.

dan pobjede nad fasizmom trebinje 2019 (3).jpg

Predsjednik trebinjskog SUBNOR-a Slavko Šanjević istakao je da je 158 boraca poginulo u borbama za oslobođenje našeg grada, dok je 819 boraca iz Trebinja poginulo širom Jugoslavije.

On je napomenuo i da je fašistički teror iza sebe ostavio 874 nevine žrtve.

"Moderna Evropa je ovaj praznik modifikovala, pa umjesto Dana pobjede nad fašizmom obilježava Dan Evrope, kako bi se prilagodilo i onim zemljama koje su bile dio fašističke alijanse usmjerene protiv savremene evropske i svjetske civilizacije", istakao je Šanjević.

U čast Dana pobjede sinoć je ulicama Trebinja prošao "Besmrtni puk", u kome su građani nosili fotografije svojih predaka koji su se borili protiv fašizma.

Dan pobjede nad fašizmom svečano se obilježava širom evropskih prestonica, ali je posebno svečano u Moskvi, gdje je i ove godine priređena veličanstvena vojna parada.

dan pobjede nad fasizmom trebinje 2019 (2).jpg