Ulicama Trebinja drugu godinu zaredom prošao je "Besmrtni puk", čiji su učesnici nosili fotografije ratnih heroja koji su pokoljenjima donijeli slobodu od najvećeg svjetskog zla - fašizma.

besmrtni puk trebinje 2019 (1).jpg

U svojevrsnom maršu ulicama grada učestvovali su i brojni učenici osnovnih i srednjih škola, predstavnici grada, ambasade Rusije u BiH, članovi SUBNOR-a, potomci heroja, čime je istaknut značaj 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

besmrtni puk trebinje 2019 (3).jpg

Učesnici su krenuli od spomenika vojvode Luke Vukalovića, nakon čega su položili cvijeće na sva tri spomenika iz oslobodilačkih ratova.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Petar Vlatković istakao je da se protiv idelogija fašizma i nacizma uvijek treba boriti, što je naglasio i predsjednik SUBNOR-a Slavko Šanjević, navodeći da je fašizam i dalje prisutan i da se borba protiv njega ne smije zaustaviti.

besmrtni puk trebinje 2019 (2).jpg

Okupljene je pozdravio i predstavnik Ambasade Rusije u BiH Nikolaj Manulik, koji je naglasio vezu srpskog i ruskog naroda kroz istoriju i velike žrtve koje su preživjeli u Drugom sjetskom ratu boreći se protiv istih neprijatelja.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja.

Besmrtni puk maršira u 110 zemalja i u više od 500 gradova u cijelom svijetu.