Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi, u BiH se u maju očekuje 19 kišnih dana, ali biće i onih sunčanih, s visokim temperaturama, rekao je meteorolog Nebojša Kuštrinović i dodao da će frontovi brzo prelaziti preko naših krajeva.

Kisa.jpg

Kuštrinović kaže za "Nezavisne" da će se uglavnom raditi o frontovima koji će dolaziti s Jadrana i Mediterana i koji će nositi više vlage.

"Očekujemo da će više padavina biti na području Hercegovine i u krajevima bližim Jadranu, gdje će biti rizika od poplava, ali i u ostalim krajevima biće nestabilno vrijeme s temperaturama u granicama prosjeka. Prema prognozama, količina padavina će biti veća od prosjeka", pojasnio je Kuštrinović.

Međutim, ističe on, ono što je važno, dugoročne prognoze ipak nisu toliko pouzdane kao kratkoročne.

"Dugoročne prognoze se uglavom rade na bazi statistike i stogodišnjih nizova. U Banjaluci je, utvrdili smo analizom, 1963. godine bilo najviše dana s padavinama", kazao je Kuštrinović.

Dodao je da se u subotu očekuje kiša s temperaturom do 20 stepeni, a u nedjelju prijepodne nas očekuje veća količina padavina.

"Ulazimo u period kada će vremenske prilike diktirati ciklon koji će nas pratiti cijeli maj", istakao je Kuštrinović.

Kako kaže, ako se dugoročna prognoza obistini, moglo bi negdje biti poplava, jer je druga polovina maja i prva polovina juna najkišovitiji period u godini u većem dijelu BiH.

"Na poplave utiče rijeka Sava, odnosno njen vodostaj. Ono što je dobro je da je uspostavljen jako dobar monitoring, posebno Vrbasa, i ako dođe do opasnosti od poplava upravo će zahvaljujući tom dobrom monitoringu informacije biti pravovremene kako bi se moglo reagovati na vrijeme", istakao je Kuštrinović.

Kuštrinović je naglasio da Civilna zaštita RS prati Vrbas, ali i druge rijeke.

"Siguran sam da se poplave iz 2014. godine neće ponoviti", istakao je Kuštrinović.