U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" održano je predavanje "Prvi čas mini-rukometa" spoljnog saradnika Rukometnog saveza Srbije, profesora Milana Petronijevića.

rk leotar mini rukomet.JPG

Ovo je prvi put da se na ovakav način promoviše rukomet u najjužnijem gradu Republike Srpske.

Petronijević kaže da mini rukomet na najbolji mogući način djecu sprema za ulazak u sport, jer je prilagođen interesovanju i mogućnosti djece uzrasta od šest do deset godina.

"Dete treba da se bavi prilagođenim sportom i svaka uzrasna kategorija treba poštovati određene principe kako i na koji način se radi. Imamo sreće da mini-rukometom prevladavaju svi prirodni oblici kretanja tako da u samoj obuci nema poteškoća. To je možda forma sportske igre koja je deci tog uzrasta najprilagođenija", rekao je Petronijević.

Osnovna stvar kad je u pitanju obuka, prema riječima Petronijevića, jeste strah od neuspjeha, zbog čega će i proces obuke će biti neuspješan i negativan.

"Mi pokušavamo kroz igre i aktivnosti da napravimo pozitivnu atmosferu dece i pozitivne misli i rezultat u igri na dva gola ne bi trebao da posstoji. Svaki uspeh dece je dostignuće u tim koracima ka vrhunskom sportu mi trebamo nagraditi i kod dece da podstičemo", govori Petronijević.

Član uprave RK "Leotar" i koordinator za Školu rukometa Stevan Bekan rekao je da je cilj ovog kluba uspostavljanje škole rukometa koja je iznjedriti dobre rukometaše.

"Tada bismo mogli da imamo tim sa domaćim igračima što je mnogima u našem gradu cilj", naveo je Bekan.

Organizaciju seminara zajedno sprovode Hercegovačko-romanijski regionalni rukometni savez, Rukometni klub Leotar, a pomoglo je i Konzularno predstavništvo u Trebinju na čelu sa konzulom Nebojšom Božićem.