Napad na kolonu JNA koja je izlazila iz Sarajeva u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bio je planiran, i to je jedina istina, a istovremeno 27 godina svakodnevno slušamo laži zbog kojih niko ne odgovara, rekao je Danilo Beribaka, pripadnik vojne policije JNA koji je bio u koloni.

Dobrovoljacka.jpg

Najbolje bi bilo da se mi koji smo napadnuti i oni koji su nas napali suočimo, da bi konačno prestali sa lažima – rekao je Beribaka za “Glas Srpske” i dodao da je vrijeme da se te stvari konačno raščiste.

On je istakao da je sramota to što nema sudskog epiloga.

– Izgleda da čekaju da svi biološki nestanemo i da umre i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, pa da onda nema ko da odgovara, da se nema kome suditi – dodao je Beribaka.

On je naveo da je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH Sipa dao iskaz i da će svjedočiti o tome ukoliko ikada počne suđenje za ovaj zločin.

Beribaka kaže da je kolona napadnuta 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, a da su vojnici i oficiri ubijani, zarobljeni, mučeni.

– Osuli su paljbu po nama, stali smo, rekao nam je komandir da izađemo, povaljali su nas po asfaltu, držali su nam puške na tjemenu. U 24 časa sam tri puta umro, prvo spržen u transporteru, pa na ulici kada su mi pušku prislonili na glavu i kasnije kada su mi nož pod grlo stavljali, teško mi je i da govorim o tome – ispričao je Beribaka.

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas će biti obilježeno 27 godina od zločina nad vojnicima JNA u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine, kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 je zarobljeno.