Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je delegacija Srbije imala seriju teških sastanaka u Berlinu gdje je održan skup lidera Zapadnog Balkana sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

vucic.jpg

Vučić je izrazio zahvalnost Merkelovoj i Makronu na angažmanu i na tome što su bili racionalni i razumni. Kako je rekao, oni su ozbiljno i odgovorno pokušavali da nađu rješenje za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu.

 Ističe da bi mogao da kaže mnogo toga, ali da nije fer da priča o tome ko su bili ti koji su odbijali da dođe do nastavka dijaloga. Naveo je da je Srbija imala samo uslov da se ukinu protivpravne prištinske takse koje svi osuđuju.

- Neki drugi su smatrali da je od dijaloga važnije da takse ostanu, ali šta da radimo - naveo je Vučić.

Dodaje da je skup značajan zbog toga što se vidjelo u najiskrenijoj formi ko iz regiona ima kakav odnos prema Srbiji i Kosmetu.

Vučić je rekao da je bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i riječima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsjedavajućeg Saveta ministara Denisa Zvizdića.

Kako je rekao, na to je reagovao riječima da Republika Srpska nije loša tvorevina već dejtonska i da je njenim stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH.

Ističe da je odgovorio i albanskom premijeru Ediju Rami koji je naveo da je mladi ministar spoljnih poslova Albanije "imao težak život u vrijeme srpskih diktatora na Kosovu".

Albanci su zahtijevali da Beograd prizna Kosovo, da nema autonomije za Srbe i da ne može da postoji nikakva nova Republika Srpska, i da nema izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština, rekao je Vučić.

 

Kako je dodao, srpska delegacija se trudila da se ponaša odgovorno i ozbiljno.

- Mislim da smo u tome uspjeli iako ne mislim da smo svi zajedno pred bilo kim iz Evrope izgledali dobro - naveo je Vučić.

Kaže da je i makedonski premijer Zoran Zaev pokušavao da nađe opravdanje za Prištinske takse u tome što su oni bili frustrirani zbog glasanja u Interpolu.

- Razumjeli smo sve što se krilo ispod žita -  rekao je on ističući da su konsultacije bile teške i da to nisu bili dogovoreni sastanci.

Prije nastavka berlinskog procesa u Poznanju biće održan novi sastanak u Parizu, 1. ili 2. jula, gdje će ponovo biti pokušaja da se nađe rješenje, rekao je Vučić.

Poručuje da se nada da će impuls odgovornosti koji su dali Merkelova, Makron i Federika Mogerini značiti neku vrstu stabilizacije prilika, bar za dva mjeseca, dok se ne pronađe rješenje za nastavak dijaloga.

Vučić nije srećan time što neko smatra da su takse normalne u 21. vijeku, ali ponavlja da je zahvalan domaćinima u Berlinu što su izdvojili vrijeme i trud i što su ponašanjem i ophođenjem pokazali koliko žele stabilizaciju pirlika na Zapadnom Balkanu.

Podsjeća da je više puta rekao da Srbiju ne mogu da uslovljavaju i da moraju da postoje razgovori a ne spisak želja, i ističe da je jedan od organizatora skupa bio korektan i da je stavio do znanja albanskim prestavnicima da to tako neće moći.

- Kad god ne riješite probleme, niste srećni i zadovoljni, ali čini mi se da smo na pristojan način zastupali svoju zemlju - kaže Vučić.

Napomenuo je da na skupu nije bilo nikakvog glasanja i da se razgovori nastavljaju, vjerovatno u užem formatu uz posredstvo Njemačke i Francuske kako bi se našlo najbolje rješenje i došlo do dijaloga.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Hašima Tačija da je EU nesposobna i da bi SAD trebalo da se uključe u dijalog, Vučić je rekao da je Merkelova brzo bila informisana o toj izjavi i da nije siguran da su svi bili srećni zbog toga.

- Mi nismo imali problem sa EU, problem je u svima nama koji ne razumijemo da moramo da se okrenemo budućnosti. Kad kažem ‘nama‘, trudim se da budem objektivan, ali kada govorim o taksama ne mogu da vidim našu krivicu- naveo je Vučić.

Ističe da moraju da razmišljaju kako da riješe probleme, iako zna da se mnogi u Srbiji raduju što je ostao status kvo.

Ali on, kako kaže, nije radostan, i biće zabrinut za položaj Srba na Kosmetu.

- Volio bih da smo pokrenuli dijalog jer to je uvijek neka garancija dalje stabilizacije. Ali šta ćete, za tango je potrebno dvoje. Nažalost, u ovom trenutku nismo imali partnera za ozbiljnu i odgovornu igru -  rekao je Vučić.