Zakon o električnoj energiji, koji bi trebalo da dovede do reorganizacije „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS), još uvijek nije bio na dnevnom redu Vlade i Narodne skupštine RS iako je resorni ministar Petar Đokić obećao da će to biti završeno do aprila. Donošenje ovog zakona prolongirano je za septembar, potvrđeno je za portal CAPITAL.

struja-modernizovanje-mreze-elektrohercegovina-trebinje.jpg

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić rekao je ranije da se donošenje novog zakona o električnoj energiji i reogranizacija ERS-a očekuje u prvom kvartalu ove godine.

„Taj zakon će regulisati, pored brojnih pitanja, i pitanje razdvajanja snabdjevača i distributera, to je aktivnost koja slijedi u narednom perodu. Interes i Vlade i ERS-a je da što prije imamo ovaj zakon“, rekao je Đokić još u januaru ove godine.

Međutim, prema riječima vršioca dužnosti direktora „Elektroprivrede RS“ Luke Petrovića zakon bi trebalo da bude tek u formi nacrta predložen na Vladi.

„Nakon toga ide prijedlog zakona. Za očekivati je da se usvoji u septembru“, kazao je Petrović za CAPITAL.

Podsjećamo, reorganizacija ERS, pored toga što predviđa razdvajanje proizvodnih od distributivnih preduzeća, predviđa i otpuštanje radnika i otkup akcija od malih akcionara.

CAPITAL je objavio da je Kolegij direktora Mješovitog holdinga ERS-a nedavno donio zaključak da se ide u otkup dionica malih akcionara (posebno nesaglasnih), kako bi se otkupilo do 10 odsto dionica, zarad povećanja kapitala i lakšeg vršenja reorganizacije. Uprava ERS-a je zadužila Matično i Zavisna preduzeća da razmotre otpuštanje radnika uz stimulativne otpremnine.

Pored toga što predviđa reorganizaciju ERS, Zakon o električnoj energiji trebalo bi da definiše i otvaranje tržišta električne energije o čemu je bilo riječi nedavno i na “Energetskom samitu” u Neumu i na “Jahorina ekonomskom forumu”.

Premijer RS Radovan Višković je na Jahorini kazao da stranci od Srpske zahtijevaju otvaranje tržišta, te da su vlastima RS “dva dana sjedili za vratom i zavrtali kičmu”, ali da je RS uspijela da se izbori da otvaranje tržišta, koje nosi i poskupljenje struje, bude u etapama.