HERCEG-NOVI - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je lijepo što cijeli svijet brine o katedrali Notr Dam u Parizu, ali da se ne smije zaboraviti da su potomci njenih graditelja porušili više od 150 pravoslavnih crkava među kojima i hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koji je star koliko i pariska katedrala.

mitropolit amfilohija.jpg

On je, u besjedi u crkvi Svete Trojice u Kutima kod Herceg-Novog, istakao da je srpske svetinje razorila „bezbožna tvorevina“ poznatija kao NATO pakt, koja je srpski narod pokušala da uključi u uništenje prave hrišćanske Evrope.

„Metod te bezbožne tvorevine je ubijanje Boga, dehristijanizacija i obogotvorenje kamenja sagrađenog u neka prošla vremena. Evropa se dehristijanizuje zaboravjaljući vaskrsenje Hristovo na kojem je sagrađeno sve što je časno i sveto u njoj“, kazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je istakao da su hramovi svjedoci vječnog ljudskog dostojanstva i da ih ljudi obnavljaju kako bi obnovili svoje srce i pamćenje na živog Boga stvorenog po liku Božijem.

Njegovo visokopreosveštenstvo je u besjedi zatražio od vjernog naroda da idu putem kralja Nikole, čovjeka čija je pjesma „Onamo namo“ prava himna Crne Gore, a ne pjesma „Svijetla majska zoro“ koja je pisana od strane „nesrećnog Moračanina Sekula Drljevića“.

kuti.jpg

„Nažalost, današnja Crna Gora ide više putem Sekule Drljevića i 12. jula kada je 1941. godine održana Petrovdanska skupština, a ne putem 13. jula, datuma ustanka naroda Crne Gore protiv nacizma i fašizma“,, naglasio je mitropolit Amfilohija i, uz oduševljenje prisutnih, zatražio da trubači da odsviraju pjesmu „Onamo namo“.

Tokom liturgije u Kutima, mitropolit je osveštao ikone u parohijskom domu i Duhovni centar "Ćirilo i Metofije", koji je izgrađen donacijom tamošnjih parohijana na temeljima srpske škole iz 1908. godine.