Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i ove godine sprovodi čitav niz aktivnosti pred nadolazeću turističku sezonu, a projektima koji se trenutno realizuju u Trebinju još jednom pokazuju da su najbolje organizovano odjeljenje koja djeluju u Gradskoj upravi.

ograde mostovi.jpg

Načelnik Odjeljenja Bojan Čvoro ne krije da radno provode već nekoliko mjeseci 2019. godine i da će sve predviđene aktivnosti za prvu polovinu godine biti uspješno i završene.

On je istakao da su aktivnosti na terenu posebno prisutne u posljednjih mjesec i po dana i da sa nadležnim komunalnim službama i javnim preduzećima i ustanovama pokušavaju da riješe brojne probleme na koje su uvidjeli na terenu ili su ih prijavili građani.

"U toku su aktivnosti na sanaciji saobraćajnih znakova, promjeni pregorjelih sijalica javne rasvjete, uređenju zelenih površina, farbanju ograda na mostovima i u naseljima, prilagođavanju trotoara osobama sa invaliditetom, rekonstrukciji trotoara Kamenog mosta", rekao je Čvoro.

U okviru rekonstrukcije javne rasvjete, uložena su značajna sredstva u sanaciju pregorjelih sijalica i ugradnju led sijalica od Gorice do Ložione, u ulicama Republike Srpske i Vojvode Sinđelića, te oko prostora autobuska stanice i Arslanagića/Perovića mosta.

autobuska stanica trebinje.jpg

Izgrađeno je i oko 400 metara javne rasvjete u Gorici kod osnovne škole, čime je riješen dugogodišnji problem ove mjesne zajednice, posebno djece.

Čvoro navodi da je na saobraćajnim znakovima i putokazima značajnu materijalnu štetu prouzrokovao olujni vjetar u februaru, ali da su sanirali većinu vertikalne signalizacije.

"Uz vjetar, koji je oštetio brojnu vertikalnu signalizaciju, sve veći problem predstavljaju i neodgovorni pojedinci koji šaraju ili lijepe naljepnice na znakove i putokaze. Do početka turističke sezone biće sanirana i preostala vertikalna signalizacija", pojasnio je Čvoro.

saobracajni ynak.jpg

A iz trebinjskih mjesnih zajednica sve su češći zahtjevi i za postavljanje usporivača saobraćaja u brojnim ulicama. Osim postavljanja novih, ovo Odjeljenje aktivno radi i saniraju postojećih "ležećih policajaca".

"U blizini škola i u samom centru grada vremenom je oštećeno nekoliko usporivača saobraćaja. Većinu smo sanirali, a u narednim danima ćemo dovršiti taj posao", kazao je Čvoro.

Problem divljih deponija i dalje predstavlja značajan problem. Iako se svakodnevno pišu nalozi za uklanjanje deponija, neophodna je veća svijest kod građana da otpad ne ostavljaju pored puta, već da ga odvezu na deponiju ili pozovu "Komunalno" da ga odveze.

Čvoro kaže da je organizovano nekoliko akcija uređenja grada, a da će u narednom periodu, kao i prošle godine, zajedno sa Komunalnom policijom, biti pojačane aktivnosti na kažnjavanju neodgovornih pojedinaca.

"U toku je uređenje zelenih površina, a tokom narednih dana biće posađeno novo cvijeće koje će 'Komunalno' nabaviti od domaćih proizvođača", rekao je on.

bojan cvoro.jpg

Od aktivnosti koje treba da budu urađene u narednih 15 do mjesec dana, Čvoro izdvaja saniranje udarnih rupa, nasipanje seoskih puteva, kupovinu stabala drveća kojima će, između ostalih, biti zasađena i ulica 9. januara i Republike Srpske, te ocrtavanje horizontalne signalizacije.

Značajno je istaći i da će nadležne komunalne službe u okviru redovnih aktivnosti očistiti zidine Starog grada, postaviti nove kante za smeće i klupe za sjedanje, sanirati trotoare, ukloniti grafite, promijeniti dotrajale oluke  na zgradama u užem centru grada, očistiti kanele za odvodnju, prefarbati stubove semafora...

deponija.jpg