Nakon osam godina najavljivane gradnje hidroelektrane (HE) „Dabar“ u junu će konačno biti potpisan ugovor za ovu investiciju od 430 miliona KM, i to sa Kinezima, potvrđeno je za portal Capital u „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS).

he dabar.jpg

Podsjećamo, preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata HE ukupne vrijednosti oko 430 miliona KM.

Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Međutim od 19 zainteresovanih svjetskih kompanija za gradnju HE „Dabar“, nakon raspisivanja tendera, predstavnici svega tri kineske i jedne slovenačke kompanije došli su da obiđu lokacije u Hercegovini na kojima treba da se grade objekti pomenute HE.

U igri za posao su bile kineske kompanije „China Gezhouba Group Co. LTD“, „China International Water & Electric Corp. Serbia branch“ i „Sinohydro corporation Limited“. Posao gradnje objekata HE „Dabar“ htjela i firma „Riko“ iz Slovenije.

Međutim, prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su prošle sedmice odabrane za drugu fazu takmičenja koja će biti završena u idućih mjesec dana.

Vršilac dužnosti direktora „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović rekao je za CAPITAL je prva faza sprovođenja tendera završena prethodne sedmice.

„Imaju dva kvalifikovana izvođača i sada im je dat rok za dostavljanje komercijalnih ponuda. Dvije kineske kompanije idu u drugi krug takmičenja i očekujem da u junu potpišemo ugovor“, istakao je Petrović.

Kandidat kojem bude dodijeljen ugovor biće obavezan da kompletira projektnu dokumentaciju, isporuči opremu, izgradi objekte sa opremom i pusti elektranu u rad. Moraće da obezbijedi finansijska sredstva, odnosno 85 odsto ili više od cijene Ugovora za izgradnju i puštanje elektrane u rad, te da obezbijedi novac za završetak izgradnje započetih objekata i radova kroz odobravanje povoljnog novčanog kredita, uz povrat kredita u novcu ili električnoj energiji.

Kako je precizirano u javnom pozivu, “HE Dabar” će nakon preuzimanja objekata započeti otplatu kredita u periodu ne manjem od 15 godina. Period izgradnje objekata do puštanja elektrane u rad smatra se grejs periodom.

Izgradnja svih objekata HE “Dabar” trebalo bi da bude završena za četiri godine.