Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u odvojenim akcijama na području Sarajeva i Goražda otkrili su veliku količinu švercovanih cigareta i duvana, čija se vrijednost procjenjuje na oko 70.000 KM.

Cigarete.jpg

Pripadnici UIO zajedno sa policijom kontrolisali su dva automobila na području sarajevske opštine Hadžići, gdje su otkrili 10.240 paklica cigareta bez akciznih markica. Cigarete su bile smještene u gepeku i skrivenim dijelovima automobila, a kako se pretpostavlja, bile su namijenjene uličnoj prodaji.

Vozači T. N. iz Čapljine i L. H. iz Nevesinja su ispitani. Vrijednost ovih cigareta raznih vrsta procjenjuje se na oko 35.000 KM.

Na putu Sarajevo - Konjic policija je kontrolisala kombi preduzeća iz Trebinja, gdje su pronašli 1.560 kilograma listova duvana koji na “crnom tržištu” vrijedi oko 15.000 KM. Vozač nije imao dokumenta o porijeklu robe, zbog čega je pozvana Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, a potom i pripadnici UIO.

Kontrolom automobila na području Goražda policija je kod dvije osobe pronašla 172 kilograma rezanog duvana, čija se vrijednost procjenjuje na oko 20.000 KM.

U UIO nisu navodili više detalja o oduzimanju cigareta i duvana.

- Protiv osumnjičenih podnijećemo izvještaj Tužilaštvu BiH zbog nedozvoljenog prometa trošarinskih proizvoda - rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

Dodao je da su švercovane cigarete i duvan otkriveni na osnovu ranijih saznanja da se osumnjičeni bave krijumčarenjem.

Još ranije su mediji objavili da krijumčareni duvanski proizvodi najčešće u BiH dolaze iz Albanije i Crne Gore. Cigarete se ilegalno prebacuju preko granice a potom se prodaju na lokalnom crnom tržištu i to najčešće na pijacama po nižim cijenama koje ne podrazumijevaju plaćanje PDV-a.

Saradnja

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) rekli su da su švercere otkrili u saradnji sa policijskim istražiocima.

- Pripadnici MUP-a Bosanko-podrinjskog kantona, Kantona Sarajevo pomogli su nam u otkrivanju šverca. Saznanja Grupe za sprečavanje krijumčarenja takođe su pomogli u otkrivanju osumnjičenih - naveli su u UIO.