U Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena je izložba fotografija "Hercegovina - našim očevima, za pokoljenja", autora Aleksandra Radoša iz Beograda.

izlozba hercegovina trebinje (4).jpg

Radoš je istakao da je izložba nastala kao plod jednogodišnjeg rada, putovanja kroz upečatljive prizore i predjele koji su speciFični za Hercegovinu.

"Ova izložba je početak projekta ka trajnoj zamisli-bilježenju Hercegovine na likovno-fotografski način kakav je predstavljen na izložbi i kojim se, prvenstveno ljepotom i čudesnim sazvučjima kamena pišu poglavlja naših postojanja", naveo je Radoš, čiji su korijeni iz Hercegovine.

On je kazao da je izložbu posvetio svom ocu, ali i svim Hercegovcima, da osvijetli kakvu ljepotu ovo područje ima.

"Ideja je da se uradi fotomonografija koja bi veličala ljepotu Hercegovine kroz fotografije", rekao je Radoš.

izlozba hercegovina trebinje (1).jpg

Organizator fotografisanja Predrag Čerović istakao je da je izložba prodajnog karaktera kako bi se obezbijedila novčana sredstva za monografiju i novu "foto turu" po Hercegovini.

On je pojasnio da su fotografije izrađene na foto-platnima postavljenim na blind ramove, što im daje posebnu čar.

"Ovo su Aleksandrov i moj dug prema očevima koji su Hercegovci. Rado bismo nastavili projekat čiji je krajnji cilj monografija, ali to iziskuje finansijska sredstva zbog čeha izložba ima prodajni karakter", kazao je Čerović.

Izložbu čini oko 50 fotografija, na kojima su, osim prirodnih krajolika, starih kuća i građevina, prikazani i manastiri i kulturno-istorijski spomenici.

Izložba, koju će trebinjska publika moći da pogleda i tokom maja, krajem juna će biti otvorena u Beogradu.

izlozba hercegovina trebinje (2).jpg

izlozba hercegovina trebinje (3).jpg

izlozba hercegovina trebinje (5).jpg