U čast Svjetskog dana knjige i autorskih prava "Zavod za udžbenike i nastavna sredstva" organizovao je sinoć "Noć knjige" u svom maloprodajnom objektu u Bregovima.

noc knjige trebinje 2019 (2).JPG

Na ovaj način promoviše se domaće izdavaštvo i čitanje. Uz popust od 50 odsto mogla su se kupiti sva izdanja beletristike i stručne knjige, izuzev lektira, a za svako kupljeno izdanje "Knjige Petra Kočića" poklonjena je i knjiga akademika Staniše Tutnjevića "Pretvaranje Petra Kočića".

Rukovidilac Zavodovog centra u Trebinju Ognjen Mitrović rekao je da je ovo četvrti put zaredom da se obilježava Noć knjige.

"Na ovaj dan prodamo više knjiga nego obično. Najviše se traže Ivo Andrić, Branko Ćopić, Njegoš, Dositej Obradović, Vuk Karadžić, a ponekad se javlja potreba za nekom knjigom čiji je autor iz ovih krajeva tako da postoji mogućnost da se njegova knjiga proda u nekom većem broju", rekao je Mitrović.

Profesor srpskog jezika i književnosti Valentina Sušić istakla je da je cilj ove manifestacije isticanje važnosti knjige i čitanja u vremenu kompjuterizacije, masovnih medija, brzih protoka informacija.

On je kazala da je očigledno da se danas manje čita u odnosu na neki raniji period, ali da se ne može govoriti da mladi ljudi ne čitaju.

"Oni, zapravo, samo izražavaju neku vrstu nezadovoljstva i otklona prema sadržaju školske lektire koji im se čini prevaziđena i na neki način nije moderna. Mladi danas vole da čitaju djela koja pišu popularne ličnosti, TV zvijezde, knjige kako lakše, bolje i srećnije živjeti, a pravi ljubitelji knjige kod mladih pribjegavaju čitanju fantastičnih istorijskih saga poput 'Igre prestola', 'Gospodar prstenova', 'Hari Poter'", istakla je Sušić.

Dosta je naših sugrađana koji su posjetili maloprodajni objekt, a svi se slažu da je knjiga jedna univerzalna, neprevaziđena vrijednost koja će biti vrijedna u svim vremenima.

noc knjige trebinje 2019 (1).JPG