Područje istočne Hercegovine ubuduće će biti pokriveno sa 30 automatskih protivgradnih stanica koje će tokom ove godine biti spremne za prvo dejstvovanje, rekao je direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović.

regionalni protivgradni centar trebinje (1).jpg

Dejanović je, nakon obilaska novoizgrađenog regionalnog protivgradnog centra u Dražin Dolu kod Trebinja, istakao da će se iz ovog centra rukovoditi sa svim protivgradnim jedinicama na području Hercegovine.

"Ovaj regionalni centar će preuzeti ulogu rukovođenja čim se završi obuka kadrova, a do tada će se protivgradnim stanicama rukovoditi iz glavnog centra koji se nalazi kod Gradiške", naveo je Dejanović.

On je istakao da je izgradnjom ovog centra i protivgradnih stanica i područje Hercegovine ušlo u sistem zaštite od grada koji, nerijetko, nanosi velike štete poljoprivrednim proizvođačima na ovom području.

"Do sada je protivgradni sistem bio instaliran samo u sjevernom dijelu Republike Srpske i obuhvatao je oko milion hektara branjene površine, dok će instaliranjem sistema u Hercegovini biti zaštićeno dodatnih 100.000 hektara", pojasnio je Dejanović.

Na području Trebinja instalirano je devet od deset protivgradnih stanica, dok su na području Ljubinja aktivne njih tri, a do kraja godine biće postavljeno svih 30 protivgradnih stanica.

regionalni protivgradni centar trebinje (2).jpg

Prema Dejanovićevim riječima, na raspolaganju regionalnom centru u Trebinju je i magacin ubojitih sredstava, koji će, osim za protivgradnu zaštitu, biti korišćen i za skladištenje deminiranih sredstva Republičke uprave civilne zaštite.

Dejanović je rekao da će u narednom periodu biti izvršen tehnički i prijem magacina od strane Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega će on biti stavljen u funkciju.

Vlada Republike Srpske izdvojila je tokom petogodišnjeg perioda oko 25 miliona KM za protivgradnu zaštitu, gdje su nabavljena dva meteorološka radara, izgrađeno 218 od 230 planiranih automatskih protivgradnih stanica i izgrađen regionalni centar u Trebinju, a biće izgrađen i isti centar u Bijeljini.