Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije treći put ove godine javnim konkursom traži ljekare za timove od Čilipa do Ploča i Blata na Korčuli. U prva dva pokušaja niko se nije javio. Postoje naznake da će ovaj put, ipak, doći pokoja prijava ljekara koji završavaju pripravnički staž. Govori se kako je više trebinjskih doktora pokrenulo nostrifikaciju diplome kako bi se ovdje zaposlilo, piše "Dubrovački vjesnik" u štampanom izdanju.

doktori.jpg

"Dubrovački vjesnik" navodi da u Domu zdravlja Trebinje nemaju nikakvih problema s medicinskim kadrom.

"Nisam čula da je iko iz moje ustanove tražio nostrifikaciju diplome, premještaj ili ima namjeru otići i gdje, pa i u Dubrovnik. Ne samo da nemamo problema s brojem doktora, nego ne uspijevamo zaposliti sve koji ovdje traže posao. Evo, i osobno bih se uključila da se u Dubrovniku zaposle ljudi s biroa koji mi se javljaju. Neke doktore povremeno uspijevamo zaposliti na zamjenu zbog bolovanja", kaže Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja u Trebinju, iznenađena dubrovačkim problemima i potražnjom za doktorima u Trebinju.

Ona je istakla da joj je poznato da konobari, kuvari i vozači odlaze u Dubrovnik, ali ne i da tamo idu doktori.

Ali, zašto ne - pita se Draškovićeva, dodajući kako je unutar Republike Srpske Trebinje atraktivan grad za život i rad.

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u 2018. godini bila je 857 konvertibilnih maraka, a kolika je doktorima, direktorica Drašković ne otkriva. Kaže tek kako je ipak prilično veća od prosjeka.

Strukovni sindikat doktora medicine RS-a prije mjesec dana upozorio je tamošnjeg ministra zdravstva kako ljekari masovno raskidaju ugovore u svojim zdravstvenim ustanovama zbog odlaska u iinostranstvo zbog niskih plata.

"Na Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske nalazi se 1.286 medicinskih sestara i tehničara, 48 s visokom stručnom spremom, te 108 ljekara opše prakse. Od toga, u filijali Trebinje je prijavljeno čak 20 nezaposlenih doktora te 164 medicinske sestre", navodi Zoran Elek, portparol tog zavoda.

Trebinjski mediji i sindikati izračunali su da Trebinjci godišnje zarade 152 miliona kuna na poslovima u Dubrovniku.

Dragan Simović, sekretar Regionalnog sindikalnog centra Trebinje kaže kako mu nije poznat konkretan slučaj doktora na odlasku za Dubrovnik.

"Međutim, razgovarao sam s jednom našom doktoricom koja mi kaže da se među kolegama o toj temi uvelike priča. Naravno, to je lična odluka svakog pojedinca, a vjerojatno će u budućnosti biti takvih. Otkako su prošle godine otvorena tržišna vrata Dubrovnika, u tom gradu radi između 1.500 i 2.000 Trebinjaca. Nisu to bili nezaposleni ljudi, nego radnici koji napuštaju radna mjesta radi bolje plate. Evo, i moj sin je diplomirani pravnik a radi kao konobar u jednom hotelu", kaže Simović.

Medicinske sestre i tehničari, kaže trebinjski sindikalac, uče strane jezike i odlaze u zapadnoevropske zemlje, najčešće Njemačku.