U Centru za gazdovanje kršem u Trebinje situacija nije nimalo dobra, narušeni su međuljudski odnosi, radnici su izloženi mobingu, prijetnjama i pritisku i ne poštuju se njihova zagarantovana prava, istakao je predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije u javnom preduzeću "Šume Republike Srpske" Dušan Marković.

centar za gazdovanje krsem trebinje.jpg

Marković je, nakon sastanka sa dijelom radnika ovog Centra, istakao da će o svim problemima upoznati upravu i nadzorni odbor, te tražiti zaštitu prava radnika koja su narušena i ne poštuju se već duži vremenski period.

"Sindikat se više od 20 godina nije miješao u rad poslodavca, pa ni danas, ali, kada su radnici počeli da traže svoja prava - po osnovu cijene rada, prevoza koji se ne plaća, smrtnog slučaja, krenuli su problemi koji su kulminirali osnivanjem novog sindikata", naveo je Marković.

On je istakao da je novi sindikat formira pod uticajem direktora Centra Branka Tasovca, a da se na čelu inicijativnog odbora nalaze njegovi najbliži saradnici.

Prema Markovićevim riječima, tokom današnjeg sastanka sa radnicima primjetio je da je prisutna velika nervoza i da se radnici boje posljedica jer su digli glas protiv kršenja svojih prava.

"Trenutna situacija nije nimalo dobra. Međuljudski odnosi su narušeni do te mjere da je većini radnika problem kada treba da dođe na posao", naveo je Marković.

On je rekao da je jedno od rješenja da uprava i nadzorni odbor razgovaraju sa Tasovcem ili da se, ukoliko to ne da rezultate, imenuje novi rukovodilac.

"Ovakvi uslovi rada u Centru ne doprinose gazdinstvu i radnicima, ali ni direktoru", poručio je Marković.

Marković je kazao da su pojedini šefovi i rukovodioci, koji su bliski direktoru Tasovcu, pokušali da zabrane njegov sastanak sa radnicima, ali da im to ovoga puta nije uspjelo.

Vršilac dužnosti direktora trebinjskog Centra za gazdovanje kršem Branko Tasovac rekao je da navodi sindikata nisu tačni, kao i da mu se radnici nisu obraćali sa zahjevima za isplatu troškova prevoza ili smrti bližeg člana porodice.

On je istakao da nije uticao na radnike i prijetio im, kao i da se nije miješao u formiranje novog sindikata.

Savez sindikata Republike Srpske nedavno je iznio čitav niz optužbi na račun Tasovca, optužujući ga da vrši mobing prema radnicima i prijeti im radnim mjestom ako se ne učlane u novu sindikalnu organizaciju, kao i da je nerealno prikazivao troškova gašenja požara i sanacije požarišta zbog čega će protiv njega uskoro biti podnesena krivična prijava.