Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će povući spornu odredbu iz Nacrta zakona o javnom redu i miru koji je izazvao uznemirenje novinarske zajednice u RS i BiH, rekao je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

dragan-lukac.jpg

Sporna odredba se, podsjećamo, odnosi na mogućnost kažnjavanja novinara do 60 dana zatvora ako fotografiše policijske službenike.

Lukač je rekao da su obavljene konsultacije s poslaničkim klubovima i da je donesena odluka da se ova sporna odredba povuče, te da nije ni bila namjera zakonodavca da kažnjava novinare ili da im onemogućava njihov rad.

„Ova odredba nije neophodna, policija će zaštititi slobodu novinara da rade svoj posao“, rekao je Lukač.

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koji je takođe izazvao negodovanje u javnosti, Lukač je rekao da će biti uvažene sve konstruktivne primjedbe, te je ustvrdio da se njime ne proširuju ovlaštenja policijskih službenika, već samo upisuju već postojeće odredbe iz Zakona o prekršajima i Zakona o krivičnom postupku.

Predstavnici opozicije su rekli da odredbe kako su formulisane mogu izazvati pogrešno tumačenje, te su zatražili da se u konačnom tekstu uklone bilo kakve nedoumice koje bi se mogle pogrešno tumačiti.