U Muzeju Hercegovine predstavljeno je izdanje „Ruskove knjige – Dubrovačkog ćiriličnog pisara 1395-1423“, koje je priredila Zadužbina knez Miroslav Humski iz Trebinja.

knjiga (1).JPG

Akati Dubrovačke republike – u prepisu Ruska Hristiforovića, dubrovačkog kancelara u periodu od 1395. do 1423. godine – najvećim dijelom su molbe Dubrovnika za trgovačke povlastice upućene vladarima Bosne i Srbije, te oblasnim gospodarima iz dubrovačkog zaleđa.

Goran Komar, koji je uz našeg sugrađanina Pavla Ratkovića priređivač izdanja, ističe da je značaj ‘Ruskove knjige’ što je u prepisu sačuvala veliki broj pisama – upućanih oblasnim gopodarima, bosanskim kraljevima i srpskim vladarima onoga vremena – čiji su originali odavno izgubljeni.

„Ono što je najvažnije i što želim snažno da podvučem je da se ovdje ti oblasni gospodari, pa i bosanski vladari, očituju kao nesumnjivi hrišćani. Sadržaji njihovih pisama Dubrovačkoj republici ukazuju na njihovu pravovjernost – da je moguće pomišljati na cijelom ovome prostoru samo na nekakve jeretičke natrune, ukoliko ih je bilo, ali nikako na nekakvu snažnu jeretičku organizaciju kako je to nauka 19. i dijelom i 20. vijeka sugerisala. I zbog toga nam je značajna ‘Ruskova knjiga’“, istakao je Komar.

Dodaje da je riječ o 304 pisma koja predstavljaju zvanička državna akta iz perioda kada Dubrovnik vraća svoju samostalnost i državni subjektivitet, a koja su u ovom izdanju priređena sa fotografijama originalnog prepisa i prevodom na srpski jezik.

knjiga (2).JPG