Instituciji ombudsmana BiH tokom prošle godine građani su uputili više od 14.000 obraćanja, od čega 3.300 žalbi iz oblasti socijalnih i ekonomskih prava, rekao je ombudsman za ljudska prava BiH profesor dr Ljubinko Mitrović.

ljubinko mitrovic ombudsman bih.jpg

Mitrović je, u okviru aktivnosti "Ombudsman u vašem gradu" gdje je razgovarao sa građanima Trebinja, istakao da su građani tokom prošle godine najviše žalbi podnijeli na rad pravosudnih organa i to čak njih 600.

“Veliki broj žalbi je i na postupanje i rad organa uprave, kao i u oblasti ostvarivanja prava djece, osoba sa invaliditetom, osoba lišenih slobode i diskriminacije, koja je sve prisutnija na našem prostoru“, naveo je Mitrović.

On je kazao da se značajno povećao i procenat realizacije preporuka ombudsmana koji je u prošloj godini bio na nivou od 70 odsto.

Prema njegovim riječima, građani institucija ombudsmana doživljavaju kao instituciju razuma, koja se pojavljuje i ne stavlja se u nijedan politički koncept.

Mitrović se sastao i sa gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurićem i predsjednikom Skupštine grada Dragoslavom Banjkom, a razgovaraće i sa predsjednikom Osnovnog suda, predstavnicima Policijske uprave Trebinje i rukovodstvom Kazneno-popravnog zavoda Trebinje.