U posljednjih 20 godina Srbi doživljavaju renesansu i duhovnu obnovu svega onoga što spada pod svetosavlje, rekao je predsjednik Instituta za nacionalnu strategiju, reditelj i književnik Dragoslav Bokan iz Novog Sada.

predavanje bokin trebinje.jpg

Bokan je, u okviru predavanja na temu „Vraćanje Srba na otadžbinski i svetosavski put“ koje je održao u Kulturnom centru u Trebinju, istakao da na renesansu i duhovnu obnovu, između ostalog, ukazuju izgradnja spomenika caru Nikolaju II Romanovu u Beogradu, povratak zemnih ostataka Jovana Dučića u Trebinje, kanonizovanje vladike Nikolaja, Justina Popovića i Vukašina jasenovačkog, profesor Miloš Ković i njegovi učenici koji obasjavaju do sada zamršeni dio srpske istorije.

"A doprinosi i to da na najmanji pomen da smo izgubili Kosovo i Metohiju reaguje veliki broj ljudi, za razliku od 1974. godine kada niko nije reagovao", naveo je Bokan.

On je kazao da Srbi često gledajući u ono što im nedostaje, što još nisu postigli, čemu se nisu vratili i čemu nisu dovoljno uzrasli, zaboravljaju šta sve imaju.

bokin trebinje.jpg

"Nama je najvažnije da vidimo šta je ono što muti našu svijest, šta je ono što onemogućava da srpska ideja u ovom vijeku bude efikasna kao u 19. i da prepoznamo pravu srpsku elitu koja postoji a koje nismo svjesni, kao i da uvidimo koji je dijagnostički razlog zašto smo došli do ovolike količine međusobnog nepovjerenja koje nas ne dozvoljava da pokrenemo bilo kakvu akciju a da se nesapletemo o sopstvenu nogu", naveo je Bokan.

Zato je neophodno, kako je rekao, da shvatimo postojanje renesanse i duhovne obnove srpskog naroda u 21. vijeku.

Organizator predavanja je Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje.