Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da su na današnjem sastanku sa HDZ-om i SDA pričali o resorima u Savjetu ministara BiH, te da odbijaju bilo kakvo uslovljavanje.

milorad dodik.jpg

"Mi nećemo odustati od toga da ne želimo podržati MAP. To je daleko iznad bilo kojeg pitanja u BiH. BiH rizikuje da ne formiranjem Savjeta ministara zaustavi svoj evropski put. Važniji je evropski put i kandidatski status nego MAP", kazao je Dodik.

Rekao je da nema uslova, i da su spremni da razgovaraju.

"Dogovorili smo izjavu, Čović i ja smo potpisali tu izjavu a Izetbegović nije, iako je on pisao. Danas smo razgovarali, tražili su da se na sumnjiv način aktivira MAP tako što bi ministrica dala mišljenje bez stava Savjeta ministara. Izetbegović traži ministarstvo odbrane da bi to progurao", smatra Dodik.

Pojasnio je na koji način je izvršena raspodjela ministarstava u Savjetu ministara.

"Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva, ekonomski odnosi, saobraćaj i ljudska prava i prihvatili smo da bude iz ostalih taj ministar za ljudska prava. Grupi oko SDA pripada četiri zamjenika, a SNSD i HDZ po tri zamjenika", rekao je Dodik.

Kaže da u praksu treba uvesti da grupacija koja ima predsjedavajućeg predlaže ministra iz reda ostalih.

"Zašto su SDA i Izetbegović pristali na uslovljava, je ne znam. Nisam ovdje došao da rješavam Izetbegovićeve probleme. Došao sam da predstavljam srpski narod i RS", rekao je Dodik.

Kaže da mu je žao što su dali obećanje Briselu da će ispuniti tri uslova, a nisu.

Rekao je da vojska neće učestvovati u obezbjeđivanju granice.

"Ne može vojska izaći na granicu, posebno ne sa Srbijom. Nemoguće je da policija jednog entiteta ide na područje drugog entiteta", rekao je Dodik.

On kaže da je čuo da će Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, biti ministar bezbjednosti.

"Izetbegović je rekao da očekuje da na čelo ministarstva bezbjednosti pojavi Fahrudin Radončić, a pored toga ima i vansjke poslove i odbrane. DF nije nigdje spomenuta, već je spomenuto samo da će Radončić biti na čelu ministarstva bezbjednosti, a to je s njim dogovorio", kazao je Dodik.

Podsjetimo, lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA održali su danas sastanak u zgradi Predsjedništva BiH na kojem su dogovorili raspodjelu resora unutar Savjeta ministara BiH. Tom raspodjelom, svima je pripalo po tri ministarstva.