Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je 2018. godina protekla u radnoj atmosferi, da su realizovane ili pokrenute značajne investicije, koje će značajno promijeniti i unaprijediti sliku grada, ali i da se Trebinje opredijelilo da postane vodeći grad u regionu – u kome sve grane privrede imaju šansu za razvoj.

skupstina.jpg

Ćurić je, predstavljajući izvještaj o radu gradonačelnika i gradske uprave za prošlu godinu, istakao da su od kapitalnih projekata u 2018. najznačajniji zgradnja vatrogasnog doma, atletskog stadiona, vrtića „Srbija“, rekonstrukcija gradskog parka, sanacija objekta srednjoškolskog centra, uređenje Starog grada, izgradnja sistema za navodnjavanje, saobraćajnice od Gučine do Mokrih dolova, sistema za vodosnabdijevanje Draženske gore, te izgradnja prilaznog puta sa parkingom do novog groblja u Banjevcima.

„Realizovana su i 32 socijalna programa koja su direktno pomogla našim sugrađanima koji se bave poljoprivredom, žive na selu, mladim bračnim parovima, demobilisanim borcima, studentima, đacima i onima koji su se odlučili da pokrenu vlastiti biznis“, naveo je Ćurić.

On je rekao da je uspostavljena sloga i jedinstvo sa republičkom vlašću, javnim preduzećima Srpske  i saradnja sa Srbijom, što je omogućilo da trebinjski razvojni projekti dobiju značajnu finansijsku podršku.

"Samo kroz donacije Vlade Srbije našem gradu obezbijeđeno je oko tri miliona evra za vrtić 'Srbija', duhovni centar u Mrkonjićima i rekonstrukciju Starog grada", istakao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, Trebinje se susreće sa očiglednim problemom odlaska radne snage u susjedni Dubrovnik, ali da Gradska uprava čini sve da obezbijedi povoljan privredni ambijent i da svima koji žele da u našem gradu razviju biznis pruži adekvatnu pomoć, koja nije samo stručna  – već i finansijska, kroz niz programa podrške samozapošljavanju i zapošljavanju.

Odbornik PDP-a Saša Borjan istakao je da je porazan podatak iz izvještaja koji kaže da je Trebinje u protekloj godini ostalo bez jedne mjesne zajednice.

"U prošloj godini je rođeno 450 beba, a umrlo je više od 800 ljudi", naveo je Borjan, navodeći da je to pokazatelj da mladi odlaze, a da se oni koji su ostali u Trebinju veoma rijetko odlučuju da imaju više djece, jer su uslovi života u našem gradu loši.