Poslanik PDP–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković zatražio je danas da se sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine Republike Srpske povuče nacrt zakona o izmjeni zakona o javnom redu i miru, ali njegov prijedlog nije dobio podršku većine.

drasko stanivukovic.jpg

Stanivuković je u svom obraćanju u više navrata ministra policije Dragana Lukača nazvao „dragi ministre“, a potom osuo paljbu po predloženom nacrtu zakona.

Rekao je da, ukoliko se ne povuku predložene izmjene, da će na Trgu Krajine organizovati izložbu fotografija svih načelnika MUP–a Srpske, a prvu fotografiju napravio je lično, fotografišući mobilnim telefonom ministra policije.

Stanivuković je istakao da pomenti zakoni krše ljudska prava i evropske konvencije, istakavši da je prijetnja zatvorom do 60 dana za fotografisanje policijskih službenika kršenje postojećih zakona i Evropske konvencije o ljudskim pravima.

U nekoliko navrata predsjednik Skupštine opomenuo je Stanivukovića da nije u redu i da ne može jednog ministra oslovljavati sa dragi, ali se poslanik PDP–a nije obazirao na to i nastavio je po svom.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da neće povući sporni zakone, već da očekuje da poslanici daju svoje prijedloge i sugestije tokom rasprave.

Lukač je optužio Stanivukovića da nije kompetentan da ocjenjuje kvalitet zakona, i da poslanik ima pravo da iznese svoje mišljenje o zakonu, ali ne da vrijeđa predlagače zakona.

"Šta nije u skladu s evropskim standardima i ljudskim pravima? Nije ukazao ni na šta konkretno. Mi ćemo saslušati raspravu i usvojiti sve dobre prijedloge", rekao je Lukač.