Narodni poslanici iz Hercegovine su danas vodili glavnu riječ. Akteri poprilično oštrog duela su SNSD-ov Ilija Tamindžija i član SDS–ovog kluba poslanika Nebojša Vukanović.

ilija tamindzija.jpg

Govorili su o nekoliko aktuelnih tema u Hercegovini sa fokusom na poslovanje energetskog sektora i privatnih preduzeća.

Vukanović je rekao kako u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ kasne plate, te da je popucao HET-ov kanal u selu Pađeni, iznoseći niz optužbi na račun rukovodstva Elektroprivrede Republike Srpske.

Na sve ovo reagovao je lija Tamindžija, koji je istakao da Vukanović govori samo neistine i obmanjuje javnost.

Plate radnicima HET- a su isplaćene i ne znam zašto imate potrebu da stalno širite dezinformacije. Kada je u pitanju kanal u Pađenima taj projekat još nije završen, a vaša priča nije utemeljena na činjenicama. Isto tako, konstantno iznosite neistine na račun Elektroprivrede”, rekao je Tamindžija.

On je dodao da se ERS suočava sa teškim periodom smanjene proizvodnje zbog ispadanja i havarije na HE "Dubrovnik", ali da je i uprkos tome Elektroprivreda u ovoj godini planirala i odradiće najveće investicije do sada - nastavak gradnje HE "Dabar", početak radova na HE "Buk Bijela", ali i izgradnju solarne elektrane u Trebinju.

Radi se o investicijama vrijednim stotine miliona KM, naveo je Tamindžija.

Oštra rasprava povela se i oko poslovanja privatnog sektora u Hercegovini. Vukanović je u više navrata optužio vlasnika mljekare "Pađeni" zbog, kako je rekao, niskih plata i kulučenja radnika u ovoj fabrici.

Tamindžija je replicirao Vukanoviću i istakao da je mljekara uzoran kolektiv koji je povećao broj kooperanata koje redovno isplaćuje, da je zahvaljujući njenom radu utrostručen broj muznih grla u Hercegovini.

“Želim da vam postavim pitanje da li je razlog za napad na vlasnika mljelare jer je prestao da vam plaća reket, ili sad radite za drugo lice, konkretno industriju Megle koja želi da uđe na tržište?”, pitao je Tamindžija.

Na ovo je Vukanović odgovorio da nikada nije uzeo niti jednu marku od privrednika ni u Hercegovini ni drugdje, ali i da će ako to neko dokaže napustiti NSRS.

Nebojsa vukanovic.jpg

Prepucavanje je nastavljeno, a teme su se nizale. Govorilo se o nekretninama, ličnim imovinskim kartonima, platama, doprinosu Hercegovni.