U okviru Sajma privrede u Mostaru bio je i štand inovatora na kome su izlagali inovatori iz  Republike Srpske, BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije. Domaćin na štandu je bio trebinjski inovator Borko Babalj, na čiji prijedlog objavljujemo ovaj razgovor sa Stipom Lekom, poznatijim kao Ćipa.

stipe leko (1).jpg

Poznat je po izuzetnim sportskim uspjesima. Rekorder je bivše Jugoslavije u ultramaratonu, a 2004. godine istrčao je dionicu od čak 223 kilometra - od Slavonskog Broda do Zagreba.

Osim sporta, Leko se u posljednjih 30 godina zanima i za izučavanje štetnih prirodnih zračenja. Primjenjuje najnoviju njemačku opremu, a i znanje koje ima stekao je u tamošnjim firmama koje se bave ovom problematikom.

Leko kaže da se proučavanjem štetnih prirodnih zračenja počeo baviti nakon što je završio u bolnici. U Beču su ga upoznali sa mogućim uzrokom bolesti, nakon čega se posvetio proučavanju istog.

"Cijeli život se zasniva na postojanju elektromagnetne sile, a kako naše ćelije funkcioniraju na svega 0,075 volti, pa nije čudo da devijacije magnetnog polja Zemlje utiču na rad istih i razmjenu materija u njima. Po preporukama svjetske zdravstvene organizacije te devijacije mogu iznodsiti do oko 500 nano Tesla (u Njemačkoj 500, Švajcarskoj 200-500, u SAD od 500 do 1000 nT)", navodi Leko.

Na Balkanu se o ovoj temi, kako kaže, nikako ili veoma malo govori. A njemu je promjena mjesta ležanja promijenila život, a bolest koja je tada bila dijagnosostigikovana je nestala.

stipe leko (2).jpg

"Ljudi nisu dovoljno informisani pojmovima iz ove oblasti. Riječ je, zapravo, o čistoj fizici i u 3D sistemu svakome mogu da predočim izgled i devijacije magnetnig polja zemlje, kao i mjesta ukrštavanja kosmičkih zračenja i uticaja podzemnih voda", navodi Leko.

Svojevremeno je za jedan gakultet u Bnajaluci izradio elaborat po kome je projektant rasporedio prostor tako da studenti ne sjede na mjestima koja su označene kao mjesta koja se trebaju izbjeći.

Izvršio je i snimanja oko 5.000 objekata na zadovoljstvo svih koji su tražili njegov angažman. Patentirao je i nekoliko patenata iz ove oblasti.