U Luci kod Nevesinja svečano je obilježena dvadeset sedma godišnjica osnivanja Druge lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. Na mjestu gdje je prije dvije godine podignuto spomen-obilježje poginulim pripadnicima ove jedinice, okupili su se članovi njihovih porodica, saborci, prijatelji i poštovaoci.

nevesinje.jpg

"Druga laka sa Boraka", kako su je u ratnim danima zvali, imala je jedan od najtežih zadataka u odbrani Hercegovine.

Ovu jedinicu uglavnom su činili mještani nevesinjskih sela koja na sjeveru gravitiraju ka Konjicu, i Konjičani, koji su, iako prognani sa svojih ognjišta, ostali na prvoj liniji odbrane Republike Srpske. 

U teškim borbama poginula su 174 pripadnika ove jedinice.

Drago Glogovac sada živi u Višegradu, ali svake godine dolazi na ovo mjesto.

- Više su sile htjele da se pomjerimo sa svojih ognjišta, ali se vojnički nismo pomjerili, i radosni smo da dođemo, vidimo saborce, poklonimo se žrtvama kojih, plašim se nismo ni dostojni - priča Drago.

Mještani Luke i okolnih sela praktično su živjeli na prvoj liniji . Odmora , kažu, nije bilo ni kada bi došli kući na kratko odsustvo sa položaja.

- Čuvali smo i sačuvali stanovništvo i teritoriju. Bilo je teških dana, pogibija, a tu smo da se sjećamo - kaže Miroslav Bulajić, još jedan pripadnik Druge lake pješadijske brigade. 

Na spomen-obilježju u Luci uklesano je 316 imena. Uz imena palih boraca i 109 srpskih civila ubijenih u Konjicu i okolini. Ovako veliki broj žrtava govori o težini zadatka koji je ova jedinica imala.

- Nažalost ti ljudi su sada uglavno rasijani po svijetu, ali mi znamo koliki je njihov doprinos bio u ratnom vremenu, i zato smo ovdje i podigli spomenik - ističe Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Palim borcima i civilima služen je parastos, a vijence i cvijeće su položile brojne delegacije iz cijele Hercegovine.