Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će se u srijedu, 17. aprila, sastati sa predsjednicima SNSD, Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem, a da će zatim uslijediti sastanak delegacija tri stranke na kojem bi trebalo da bude postignut konačan dogovor o formiranju Savjeta ministara. 

Dodik covic izetbegovic.jpeg

Iako je Čović poručio da vjeruje da će taj dan biti sve dogovoreno, stručnjaci kažu da nisu optimisti, te da ovo može biti samo još jedna u nizu propalih pokušaj.

Niko sa sigurnošću ne može reći da će to biti završeno, iz prostog razloga što smo do sada imali bezbroj slučajeva kada je svaki od glavnih aktera u ovoj priči govorio da je to završena stvar. Puno se ucjenjuju i svako puno traži, jer želi izvući neku vrstu maksimima, a među njima nema povjerenja – objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

Dodaje da je to osnovna prepreka, te da se ona ne usuđuje reći da će ovaj sastanak okončati proces formiranja Savjeta ministara.

Sa druge strane, može se reći da sve zavisi od pritiska onoga ko dijelakoji zovemo međunarodna zajednica i međunarodni akteri. Ako taj pritisak bude veliki, mogla bi se postići neka vrsta dogovora – smatra Topićeva.

Dodaje da su pozicije učesnika u formiranju i pregovroima potpuno drugačije, te da je i SNSD i HDZ više „stalo“ da se taj proces završi kako bi oni učestvovali u tom dijelu vlasti.

– Ucjenjivački potencijal se u ovom slučaju obilato koristi – smatra Topićeva. 

Sa druge strane, politikolog Drako Kuzmanović smatra da bi se nakon višemjesečnih natezanja, političkih prepucavanja i obmanjivanja javnosti nebitnim stvarima, Savjet ministara napokon mogao formirati.

– Razlog ovakve prognoze ne leži u brizi političkih vođa za interese građana i budućnost zemlje, već je on mnogo dublje, kao i uvijek finansijske ali i socijalne prirode. Neformiranje Savjeta ministara znači i nemogućnost povlačenja kreditnih sredstava stranih kreditora od kojih se isplaćuju plate političara ali i ostalih zaposlenih u javnom sektoru a takođe, ne treba zaboraviti da nam i stari krediti dolaze na naplatu – objašnjava Kuzmanović.

Dodaje da je u pitanju isključivo težnja za održanjem socijalnog mira pomoću stranim kreditima koji ne mogu biti povučeni sve dok imamo Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Kuzmanović: RS diše na aparatima

– Upravo to i jeste razlog zbog koga se, naročito Miloradu Dodiku, žuri sa formiranjem tog nivoa vlasti jer bi se entiteti prilikom sloma sistema prvi našli na udaru, a imajući u vidu da RS već diše na aparatima, teško da bismo bez formiranog Savjeta ministara i stranih kredita mogli dočekati ljeto – objašnjava on.

Dodaje da je Dodiku potpuno neprihvatljivo i nezamislivo da još neko vrijeme u Savjetu ministara gleda političare iz opozicionih partija sa kojima je primoran da sarađuje, te da želi da ih se što prije riješi.