Grad Trebinje je jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj koja je tokom prošle godine odobrila sve zahtjeve za vantjelesnu oplodnju, navedeno je u informaciji o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne oplodnje u 2018. godini, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Republike Srpske.

beba.jpg

U informaciji se navodi da je grad Trebinje u prošloj godini primio i odobrio 11 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, te, proporcionalno broju zahtjeva, izdvojio najviše sredstva za obu namjenu od svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je Srni da je za 11 postupaka vantjelesne oplodnje iz gradskog budžeta izdvojeno oko 67.000 KM.

"Ovoj kategoriji uvijek izlazimo u susret i tako će biti i ubuduće", naveo je Ćurić.

On je rekao da Gradska uprava ima odličnu saradnju za Udruženjem porodica sa problemom steriliteta "Bebe", preko kojih se upućuje zahtjev za vantjelesnu oplodnju.

Predsjednih udruženja "Bebe" Snežana Misita navela je da bi sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj trebale da se ugledaju na Trebinje, čija lokalna vlast već godinama izlazi u susret roditeljima kojima je neophodna vantjelesna oplodnja.

"Zato u maju očekujemo našu 100. bebu. To je nešto što nam daje dodatnu energiju da pomognemo svakom bračnom paru kome je naša pomoć neophodna", navela je Misita.

Ona je istakla i da je Trebinje jedina lokalna zajednica u Srpskoj koja je šansu da postanu roditelji dala i bračnom paru koji nije imao pravo na sredstva za vantjelesnu oplodnju jer su imali više od 45 godina, a ranije su iskoristili sve date mogućnosti.

"Za njih je omogućeno da odu na prestižnu kliniku u Češkoj. I pokušaj je bio uspješan", navela je Misita.

Prema njenim riječima, još jedan odlazak, ujedno i posljenjda šansa ovom paru, bio je poklon Gradske uprave i tadašnjeg gradonačelnika Luke Petrovića povodom Nedjelje djeteta.

Republika Srpska od juna prošle godine finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, a lokalne zajednice jedan.

Udruženje "Bebe" je osnovano 2010. godine i imaju 190 porodica-članova na nivou istočne Hercegovine, dok čega u gradu Trebinju 110 porodica.