U Muzeju Hercegovine predstavljena je knjiga "Privatna zbirka kao muzejski fenomen na primjeru zbirke Stjepana Meze" autora Žanke Dodig.

IMG_20190411_40510.jpg

Dodigova kaže da je Meze 1961. godine sarajevskom muzeju poklonio kolekcionarsku zbirku u kojoj se nalazilo sve ono što je sakupljao tokom svog života, a koju čine umjetničke slike, satovi, namještaj.

U kolekciji se nalazi i oko 4.000 jelovnika, od kojih samo 300 nije originalno i oni predstavljaju jednu cjelinu.

"Putovao je Evropom, svijetom i dva puta je boravio u Sarajevu. Kad je napunio 18 godina napustio je Mađarsku i otišao u Pariz gdje je prošao sve od pranja sudova, rada u kuhinji do najvišeg ranga u ugostiteljskoj djelatnosti. Iz Pariza je počeo putovati po cijelom svijetu, vođen instinktom kolekcionara, a često su mu prijatelji javljali gdje će biti zanimljiv skup i odatle mu slali jelovnike", istakla je Dodig.

Ona je rekla da je kroz knjigu željela da vrati ovog kolekcionara u život.

IMG_20190411_40270.jpg

Najstariji jelovnik u Mezinoj kolekciji je iz 16. vijeka koji je na omotu knjige. Čine ga mermerno jaje na kome je napisano "meni", dok je na školjki sa unutrašnje strane napisano "jelovnik".

Kolekciju, između ostalih predmeta, čine jelovnici iz Grčke, Francuske, Austrije, Mađarske, sa prostora Balkana.

"U knjizi sam dala smjernice kako bi se ova kolekcija mogla pokazati u virtuelnom svijetu-internetu jer smatram da je to budućnost", rekla je Dodigova

Promociju knjige organizovao je Muzej Hercegovine, Muzej Sarajeva i ICOM - BiH.