U Muzeju Hercegovine održan je koncert 14 prvonagrađenih učenika Muzičke škole iz Trebinja na republičkom takmičenju i međunarodnim takmičenjima u Aranđelovcu, Beogradu i Bijeljini.

Muzicka skola trebinje.jpg

Sa Republičkog takmičenja u Prijedoru, gdje je učestvovalo 23 učenika, te devet u Bijeljini, četiri u Aranđelovcu i jedan učenik u Beogradu, osvojili su 15 prvih, deset drugih i pet trećih mjesta.

Direktor Muzičke škole Dušanke Babić kaže da je ovo veliki uspjeh ne samo za ovu ustanovu, već i za Trebinje i Republiku Srpsku.

"Ovo je bio koncert prvonagrađenih učenika, a i drugoplasirani i trećeplasirani izvođači su pravi ambasadori muzičke kulture. Očekivali smo nagrade, ali u odnosu na broj učesnika i konkurenciju prijatno smo iznenađeni jer nijanse u tom trenutku odlučuju da li će to biti, prva, druga ili treća nagrada", rekla je Babićeva.

Dobitnik prve nagrade na Republičkom takmičenju Sofija Brborić kaže da je na ovom takmičenju učestvovala po prvi put.

"Presrećna sam bila kad su mi rekli da sam osvojila prvo mjesto jer je to bilo moje prvo takmičenje", istakla je Brborićeva.

Učenik četvrtog razreda Marina Mučibabić svira flautu i ovo joj nije prvi put da se u Trebinje vraća sa osvojenim prvom mjestom.

"Osvojila sam prvu nagradu kao solista i u kamernom triu. Drago mi je što sam izabrala flautu jer je manje sviraju, a to je poseban instrument", priča Mučibabićeva.

IMG_20190410_3399.jpg

U jednočasovnom programu violinu su svirali Anja Mumalo, Milica Rajković i Helena Tanasijević, klavir Sofija Brborić, Sara Grubač i Jelena Popović, flautu Marija Zirojević i Marina Mučibabić, solo pjevanje Katarina Janković, u jednom kamernom triu svirali su Atanasija Galanos - klavir, Elena Lambeta - viola i Teodora Kovačević - violončelo, a u drugom Marija Zirojević - flauta, Marina Milivojević - klavir i Marina Mučibabić - flauta.

Izvođene su kompozicije Ludviga Betovena, Ž. F. Ramoa, D. Marković, Pula, I. Berkoviča, A. Zilinski, Petra Konjevića, Baha, F. Baruha, V. Popa, L. Delibesa, Vijenjavskog, Lista i Burgmilera.

Nakon koncerta svim nagrađenim učenicima dodijeljene su diplome.

Koncert su organizovali Muzička škola Trebinje i Muzej Hercegovine.

IMG_20190410_33647.jpg