Hrvati su na današnji dan prije 78 godina, uz podršku nacističke NJemačke, u Zagrebu proglasili Nezavisnu Državu Hrvatsku /NDH/ sa ustaškim poglavnikom Antom Pavelićem na čelu, koja je u istoriji ostala zapamćena po zvjerstvima i genocidu nad Srbima, Jevrejima, Romima, kao i Hrvatima neistomišljenicima.

NDH.jpg

Program NDH, koji je formulisao ustaški ideolog Mile Budak, bio je da se Hrvatska očisti od Srba "ubijanjem jedne trećine, protjerivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine". 

Ustaše su dobile njemačku podršku za uklanjanje srpskog stanovništva, a Srbi su na području NDH bili stavljeni izvan zakona i mogli su nekažnjeno biti progonjeni, mučeni, zlostavljani, hapšeni i ubijani u koncentracionim logorima od kojih je po dimenziji i karakteru zločina najpoznatiji onaj u Jasenovcu.

Ustaške vođe su za rješenje "srpskog pitanja" u NDH po Budakovom trojnom principu "ubij, protjeraj i pokrsti" imali podršku i blagoslov Rimokatoličke crkve i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. 

Nadbiskup Stepinac je od prvih dana blagoslovio stvaranje "katoličke države", kako ju je on često nazivao. 

Pavelić je, znajući koliko mu je važna podrška Vatikana, sa velikom ustaškom delegacijom 18. maja 1941. godine otišao u Rim da bi vojvodi od Spoleta, sa blagoslovom Vatikana, predao hrvatsku krunu. 

Papa Pije Dvanaesti primio je cijelu delegaciju, a prije toga, dugo je razgovarao sa Pavelićem. 

Pavelić se tada sreo i sa italijanskim fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem, a tokom 1942. godine osnovana je i Hrvatska pravoslavna crkva. 

Niže katoličko sveštenstvo je u potpunosti slijedilo stavove svojih poglavara pape Pija Dvanaestog i nadbiskupa Stepinca, a mnogi katolički sveštenici su direktno učestvovali u ustaškim zločinima. 

Tokom Drugog svjetskog rata, u NDH je razrušeno, spaljeno, oštećeno ili oskrnavljeno više od 450 pravoslavnih crkava. Tom prilikom je uništen značajan broj ikona i kulturnih spomenika srpskog naroda. 

U današnjim okvirima, NDH je zauzimala područje Hrvatske, osim Istre, Rijeke, Zadra, ostrva Krk, Cres, Lošinj, Lastovo i Vis, koji su prije bili odvojeni od Kraljevine Jugoslavije, cijelu teritoriju BiH, te Srem i Zemun. 

Jedan od ideologa i tvoraca NDH Ante Pavelić uspio je u danima sloma nacizma i sve izvjesnije pobjede partizana da pobjegne u Argentinu, a zatim pređe u Španiju, gdje je nekažnjen preminuo 1959. godine. 

Nakoliko ostalih članova vrha NDH je zarobljeno u maju i junu 1945. godine i osuđeno na smrt ili dugogodišnje zatvorske kazne.