Akademik Matija Bećković danas je izrazio žaljenje zbog pokušaja rušenja krstionice "Suza Njegoševa" u blizini Tivta, koja je u vlasništvu Mitropolije crnogorsko-primorske.

matija-beckovic.jpg

"One koji lome krstove uskoro ćemo videti u crkvi. Nisam još čuo da je neko lomio krst, a da nije brzo molio za oproštaj", rekao je Bećković novinarima u Beogradu. 

Odgovarajući na pitanje o nedavnom pokušaju rušenja te krstionice oko koje su se okupili vernici i to spriječili, Bećković je rekao da je tokom istorije zabilježno rušenje krstova i na Kosmetu, ali i stradanje onih koji su to radili. 

"Meni je žao što ima još onih koji se zaleću na krstionice i na krstove, a imaju tolike primere iz istorije kako su prolazili oni koji su to činili, kako su oni ne samo lično postradali nego kako su predati prokletstvu istorije", rekao je on. 

Vjernici Srpske pravoslavne crkve spriječili su 2. aprila rušenje krstionice "Suza NJegoševa" kod Manastira Svetog arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci. 

Krstionica se nalazi u moru i sagrađena je na mjestu stare, izgrađene prije više od 11 vijekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene 1220. godine.