Pravoslavni vjernici danas slave svete Blagovijesti. Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, jer je na njega Arhangel Gavrilo donio-saopštio Djevici Mariji vijest da će začeti od Duha svetog i roditi sina Božijeg, Isusa Hrista.

blagovijesti

Prema crkvenom predanju, kada je Marija napunila 15 godina, nakon 11 godina služenja u jerusalimskom hramu, sveštenici su joj saopštili da po zakonu ne može da ostane tu, već da treba da stupi u brak.

Iznenađena, Marija im je odogovorila da se posvetila Bogu i da želi da ostane djevojka do smrti. Tada je prvosveštenik Zaharije, otac Jovana Krstitelja, okupio 12 ljudi iz plemena Davidova kako bi jednom od njih uručio Mariju na čuvanje.

I tako je povjerena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine.

Pola godine nakon što se prvosvešteniku Zahariju javio da će arhangel Gavrilo i rekao mu da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti gospodnji preteča (Jovan Krstitelj), isti arhangel se javio i Djevici Mariji u Nazaretu.

I kao što prorok Isaije reče: „Gle, djevojka će začeti i rodiće sina” (Is. 7, 14), proročanstvo je počelo da se ispunjava“.

Arhangel Gavrilo obasjan arhangelskom svjetlošću javio se Djevici Mariji pozdravivši je riječima:„Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“!

Začuđenoj i uplašenoj Djevici Mariji arhangel je objasnio neobičan pozdrav: „Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo, začećeš i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus. On će biti veliki i nazvaće se sin višnjega i daće mu gospod Bog presto Davida, oca njegovog. I carevaće nad domom Jakovljevim vavijek i carstvu njegovom neće biti kraja“.

Na Marijino pitanje kako će to biti kada ona ne zna za muža, arhangel Gavrilo joj je odgovorio: „Duh Sveti doći će na tebe i sila višnjega osjeniće te. Zato i ono što će se roditi biće sveto i nazvaće se sin Božji“.

Djevica Marija je pristala na to tek pošto je provjerila arhangela. Jer ona se tajno zavjetovala Bogu da će uvijek biti djevojka, a to je znao samo Bog, njen tobožnji muž Josif i ona sama. Ona je znala iz Biblije da se i đavo može javiti u obliku svetlog Anđela. Zato nije bila lakovjerna, kao pramati Eva.

Bogorodica je svoju slobodu posvetila službi Bogu i smireno je uskliknula „Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!“

Blagovijesti spadaju u Bogorodičine praznike. Praznuju se od prvih dana hrišćanske propovijedi, a smatra se da je objavom te vijesti počela i hrišćanska istorija spasenja.

Dan poslije Blagovesti, Srpska pravoslavna crkva /SPC/ slavi arhangela Gavrila, koji je, prema predanju, zadužen za radosne vijesti.

Po narodnom običaju, na Blagovijesti se ustaje rano, a praznik naročito slave žene koje tog dana mole Bogorodicu za porod. One koje žele porod odlaze u crkve i manastire gdje su ikone posvećene Blagovijestima i mole se Bogorodici.

Blagovesti tropar

 

Crkva Blagovijesti

blagovijesti

Crkva Blagovijesti je rimokatolička bazilika u Nazaretu u Izraelu. Izgrađena je 1969. godine. Ova bazilika je najveća hrišćanska crkva na Bliskom istoku. Naziva se i “ Crkva svih naroda”.

Sredinom 4. vijeka, svetilište je izgrađeno na mjestu gdje je, prema hrišćanskom vjerovanju, arhangel Gavrilo javio Djevici Mariji da će roditi sina kome će dati ime Isus.

U atriju oko bazilike nalaze se brojni mozaici Djevice Marije, koji su poklon umjetnika iz katoličkih zemalja širom svijeta. Naslikali su slike kako oni vide Mariju sa Isusom u rukama.

 

blagovijesti

Pa tako na svakoj slici Marija je predstavljena kao pripadnica tog naroda. Tako Djevica Marija postade i Japanka, Meksikanka, crnkinja…!?

Mjesto gdje je Arhangel Gavrilo donio blagovijesti

Pravoslavcima to izgleda kao kičeraj. Pored svake slike piše iz koje je zemlje.

Crkva Blagovijesti

U starom jezgru Dubrovnika 1887. godine izgrađena je crkva Svetog blagovještenja Gospodnjeg. Pored nje se nalazi Muzej ikona i centar Srpske pravoslavne crkvene opštine Dubrovnik.