Pjesnik Milan Nenadić ovogodišnji je laureat "Dučićeve nagrade", rekao je večeras član žirija "Dučićeve nagrade" profesor Ranko Popović.

duciceva nagrada (1).jpg

Popović je, govoreći na centralnoj manifestaciji "Dučićevog dana" koja se održava u Trebinju, istakao da je Nenadić proglašen laureatom za njegovo ukupno pjesničko djelo.

"Nenadić je pjesnik ličnog i kolektivnog koji zabada pero u čvorište bola. On je pjesnik koji traži i lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu, i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku", naveo je Popović u obrazloženju odluke žirija.

On je istakao da je Nenadić još kao dijete stao u Principove stope i kao maloljetan, kao što je to uradio i sam Gavrilo, spoznao strašna saznanja istorije ljudskog postojanja, svetost otpora tiranstvu i kosovski kult žrtve.

Nenadiću će nagrada biti dodijeljena u oktobru, u okviru Dučićevih večeri poezije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se "Dučićev dan" počeo obilježavati onog trenutka kada se Dučić vratio i jednom zauvijek popeo pod zlatni krst na svoju Crkvinu.

duciceva nagrada (2).jpg

"Na Dučićev povratak podno Leotara čekali smo decenijama. U tom čekanju bilo je dana velike nade i dana velike apatije. Dan Dučićevog povratka u Trebinje poklapa se i sa onim danom kada je u tuđini sklopio oči, ali i sa danom kada je zraka oktobarskog Sunca osvijetlila Dučićev lik i na kamenu uklesane riječi 'Jovan Dučić pesnik'", naveo je Ćurić.

On je kazao da je dan Dučićevog odlaska i dan njegovog povratka u rodno Trebinje, ali i dan smiraja i novog poleta.

"Zato je naša obaveza da emociju prema Dučiću prenesemo ne samo na pjesnike, već na sve ljude koji dolaze u Trebinje", naglasio je Ćurić.

duciceva nagrada (4).jpg

Večerašnja manifestacija bila je posvećena laureatima "Dučićeve nagrade" - Milovanu Danojliću i Aleku Vukadinoviću.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su hor „Tribunija“ Trebinje, primadone opere Narodnog pozorišta Beograd Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, izvođač operske i zabavne muzike Dušan Svilar, pojac iz Beograda Bojana Nikolić, glumci Narodnog pozorišta Beograd Biljana Đurović i Boris Pingović, pijanisti Nevena Živković, Marko Kovač i Bobo Vučur i vokalni solista Marija Ninković.

duciceva nagrada (5).jpg

Sutra, na Blagovijesti, u Hercegovačkoj Gračanici na brdu Crkvina iznad Trebinja, biće služena Sveta liturgija i pomen Jovanu Dučiću, nakon čega će biti nastavljen rad naučnog skupa o pjesniku Vojislavu Iliću.

Pokrovitelj "Dučićevog dana" je grad Trebinje.

duciceva nagrada (3).jpg