Tradicionalna dvodnevna kulturna manifestacija "Dučićev dan" počela je danas u Trebinju naučnim skupom "Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije".

ducicev dan.jpg

U uvodnom dijelu skupa istaknuto je da Ilićevo pjesničko djelo predstavlja jedan od najkrupnijih međaša moderne srpske književnosti, iskorak u pravcu usavršavanja izražajnih oblika, formalnih aspekata i uspostavljanja nove, parnaso-simbolističke poetike u srpskoj poeziji s kraja 19. i početka 20. vijeka. 

Ilić je, kako je naglašeno na skupu, jedan od prvih srpskih pjesnika kulture koji je svoju poetiku usmjerio ka klasičnim uzorima, antičkoj simbolici, drevnim legendama, mitološkim temama, te spomenicima kao svjedocima prethodnih vijekova. 

"On je napisao barem desetinu antologijskih pjesama, postavši tako jedan od najizrazitijih predstavnika kanona srpske poezije. Premda je njegovo djelo podrobno izučavano, ima prostora da se njegova poezija i poetika još jednom kritički prouči", rečeno je na skupu. 

Tokom trajanja skupa, izlaganjima će biti obuhvaćeni bitni aspekti poezije i poetike Vojislava Ilića - tumačenja pjesama i zbirki, versifikacijske, metričke, kompozicione odlike pojedinačnih pjesama, zbirki i opusa. 

Izlaganjima će biti obhvaćen i odnos prema tradicijskim slojevima i evropskim uzorima, antičkom nasljeđu, kontekst evropske poezije kome pripada njegovo pjesništvo i mjesto ovoga autora u razvoju moderne srpske poezije. 

Za ovaj naučni skup biće važne i teme koje se tiču književno-istorijske pozicije Vojislava Ilića i njegovog uticaja na pjesnike 20. vijeka - od Jovana Dučića, Milana Rakića i Milutina Bojića, do Ivana V. Lalića i Miodraga Pavlovića. 

Posebno će biti ispitan Ilićev uticaj na pjesničko formiranje Jovana Dučića, u čijem rodnom gradu se skup održava. 

Na skupu učestvuje 30 uglednih proučavalaca poezije, univerzitetskih profesora i naučnih istraživača iz Srbije, Republike Srpske i Italije. 

Naučni skup "Vojislav Ilić i rađanje moderne srpske poezije" je 27. skup projekta "Smena poetičkih paradigmi u srpskoj književnosti 20. veka: nacionalni i evropski kontekst", a 12. u saradnji sa gradom Trebinje. 

Urednici skupa su profesor Predrag Petrović i naučni saradnik Nedeljka Bjelanović. 

U okviru dvodnevnog skupa biće predstavljen zbornik radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa "Pesnički zavičaj Desanke Maksimović", koji je rezultat saradnje Instituta za književnost i umetnost iz Beograda i "Dučićevog dana" sa zadužbinom "Desanka Maksimović" iz Beograda. 

Manifestacija "Dučićev dan" obilježava se uoči i na praznik Blagovijesti - dan kada je Dučić preminuo. 

Centralni program manifestacije - svečana akademija u čast Jovana Dučića biće održana večeras u Kulturnom centru Trebinje sa početkom u 20.00 časova, a posvećena je laureatima Dučićeve nagrade - Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću. 

U Muzeju Hercegovine biće otvorena izložba Istorijskog muzeja Srbije "Sveti Sava srpski". 

U Hercegovačkoj Gračanici, na brdu Crkvina iznad Trebinja, sutra će biti služena liturgija i pomen Jovanu Dučiću, te nastavljen naučni skup posvećen Vojislavu Iliću. 

Pokrovitelj manifestacije "Dučićev dan" je grad Trebinje.