Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića zbog osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza.

dragan-mektic.jpg

U saopštenju se navodi da je naredba donesena nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima. 

"Iz do sada prikupljenih dokaza proizilazi osnov sumnje da je Mektić kao odgovorno lice, u svojstvu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obavezan čuvati tajne podatke, podijelio sa licima koja nemaju ovlaštenja za pristup podacima sa oznakom tajnosti", ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se naglašava da je Mektić neistinito obavještavao javnost, te dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je izazvalo teške posljedice za bezbjednost, vladavinu prava i ugled BiH. 

Iz Tužilašva BiH napominju da će, s obzirom na to da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti. 

Mektić je polovinom marta ispitan u Tužilaštvu BiH zbog izjava koje je dao u vezi sa navodnom špijunskom aferom u BiH tvrdeći da su hrvatski obavještajci i diplomate pokušali da vrbuju selefije da bi prenosili naoružanje u mesdžide u Zeničko-dobojskom kantonu.