Nedavno je preminuo istaknuti privrednik, dugogodišnji direktor fabrike „Vital“ u Vrbasu. Zdravko Anđelić je rođen 17. maja 1948. godine u Srbobranu.

zdravko andjelic.jpg

Porodica Anđelić vodi porijeklo iz Hercegovine, iz okoline Trebinja. Njegov otac Maksim (1909-1978) rođen je u selu Vrbno, a majka Jelena (rođ. Nosović) u selu Korita. Porodice oba roditelja su se naselile u Vojvodini između dva svjetska rata.

Zbog prirode posla oca Maksima (bio je građevinski tehničar, obavljao građevinski nadzor u firmi DTD), porodica je često mijenjala prebivališta. Stoga je i Zdravko u ranoj mladosti odrastao u različitim sredinama, od rodnog Srbobrana u blagorodnoj bačkoj ravnici sve do primorja i Pule u Istri, da bi se na kraju nastanili u Vrbasu.

Zdravko je završio Ekonomski fakultet u Subotici 1973. godine, nakon čega se iste godine zaposlio u štampariji "Zvezda" u Vrbasu, na mjestu finansijskog direktora. Već 1973. godine oženio se Mirjanom (rođ. Miljanić), sa kojom je dobio troje djece: Ivanu (1974), Marka (1976) i Anu (1988).

Nakon godinu dana rada u štampariji, otišao je na odsluženje vojnog roka (u Somboru i Zagrebu). Po povratku iz vojske, nastavio je sa radom u „Zvezdi“, na dužnosti generalnog direktora, gdje ostaje do 1978. godine. Tada prelazi u fabriku ulja i biljnih masti „Vital“ u Vrbasu, na radno mjesto komercijalnog direktora.

Poslije dugogodišnjeg uspješnog rada i iskustva na važnim poslovima u tom velikom preduzeću, 1996. postaje generalni direktor „Vitala“. Za deset godina rada na toj odgovornoj dužnosti, uveo je značajne inovacije sistema kvaliteta u proizvodnji, i učvršćivanjem tržišne pozicije široke lepeze brendiranih proizvoda „vital“ je unaprijedio ukupno poslovanje preduzeća, koje je postato jedno od najvećih i najuspješnijih preduzeća u prehrambenoj industriji Srbije i Jugoslavije.

Širi značaj Vitala za ekonomski i društveni razvoj, tokom Anđelićevog upravljanja ovom kompanijom, pored poslovnih rezultata i pozitivnog uticaja na lokalnu sredinu, možda najbolje potvrđuje već tradicionalna i prestižna Vitalova književna nagrada „Zlatni suncokret“, koja je ustanovljena već na početku Zdravkovog mandata generalnog direktora, i od 1997. godine se dodjeljuje za najbolje književno ostvarenje u prethodnoj godini.

Laureati ove nagrade su najpoznatiji srpski stvaraoci (Jovan Radulović, Goran Petrović, Milovan Danojlić, Rajko P.Nogo, Dragan J.Danilov i drugi), koji du potom ovjenčani i drugim prestižnim književnim nagradama.

Ove godine je dodjeljena 22. Vitalova nagrada.

Nakon tajkunske privatizacije Vitala 2005. godine, Zdravko poslije skoro tri decenije posvećene ovom preduzeću odlazi iz njegovog Vitala, i 2006. u drugoj branši ortački osniva firmu za proizvodnju džambo vreća, koju uspešno vodi do kraja svog života.

Poslije kraće ali teške bolesti preminuo je 30. januara 2019. godine u Vrbasu.

U širokom krugu njegovih kolega i prijatelja, ostaće upamćen kao ličnost postojanog profesionalnog integriteta, dinamičan i preduzimljiv, optimističan i druželjubiv, uzorno pošten i pouzdan saradnik. (Milan Milanović)