Evropska budućnost BiH je pitanje o kojem postoji najsnažniji mogući konsenzus svih političkih elita u zemlji, izjavio je ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak.

ambasadori eu trebinje.jpg

Crnadak je, prije sastanka u Trebinju sa ambasadorima zemalja članica EU, istakao da je konsenzus koji postoji o evropskoj budućnosti BiH veliko bogatstvo sa kojim se niko ne smije igrati.

On je rekao da BiH očekuje da već sredinom ove godine dobije mišljenje Evropske komisije, a do kraja godine i konačnu odluku o kandidatskom statusu BiH. 

"Nadam se da će predstavnici političkih partija koje su započele pregovore o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH i BiH postići dogovor, jer je veoma teško zamisliti konačnu odluku o kandidatskom statusu bez novih struktura vlasti", naveo je Crnadak. 

Govoreći o rumunskom predsjedavanju Savjetom EU, Crnadak je istakao da je tokom ovog perioda poseban fokus EU stavljen na zapadni Balkan, što govori da je Rumunija iskren prijatelj i zagovornik evropskih integracija cijelog regiona. 

"Za BiH će članstvo u EU staviti tačku na turbulentu prošlost, svu našu unutrašnju političku napetost", rekao je Crnadak. 

Ambasador Rumunije u BiH Dana Konstantinesku istakla je da EU od BiH očekuje da uspostavi vlast na svim nivoima i postane kredibilan partner u razgovorima koji se tiču njenog evropskog puta. 

Ona je naglasila da politički akteri u BiH ni šest mjeseci nakon izbora nisu pokazali odlučnost i spremnost za postizanje kompromisa o uspostavljanju vlasti. 

"Ovu poruku su mogli da čuju svi političari iz BiH tokom posjete Briselu i od svih ambasadora članica država EU", rekla je Konstantinesku. 

Prema njenim riječima, rumunsko predsjedavanje Savjetom EU zagovara politiku proširenja, ali i evroatlantsku budućnost država na zapadnom Balkanu. 

Crnadak je u Trebinju sa ambasadorom Bugarske u BiH Avgustinom Cvetkovom Karabaševom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti evropskih integracija s ciljem uspješne pripreme BiH za članstvo u EU.