Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da mu je drago što je Policija Republike Srpske postigla napredak jer je ona dokaz postojanja i bezbjednosti Republike Srpske.

milorad dodik.jpg

Dodik je poručio da je ponosan na Policiju Srpske, podsjetivši da je prije deset godina pokrenuto pitanje takozvane reforme policije koju su pokušali da nametnu visoki predstavnici, a koja bi značila gubitak nadležnosti Srpske i organizacionog postojanja policije. 

"Energično smo se tada suprotstavili tome i danas sam ponosan što sam pripadao grupi ljudi koja je bila sposobna da se odbrani od takozvanih reformi koje su kreirali međunarodni predstavnici, namećući lažne kompromise putem sile i pritisaka koji su masovno korišteni u to vrijeme", naglasio je Dodik. 

Dodik je na centralnoj svečanosti obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske istakao da je ponosan što je Policija Srpske sposobna da garantuje bezbjednost Republike, bez obzira na oblik i način na koji bi mogla da bude ugrožena. 

"Računajte da smo mi sa vama i kada vas napadaju razne organizacije i grupe koje pokušavaju da u narodu uruše autoritet policije, koja je nesumnjivo jedna od institucija koja se najviše poštuje u srpskom narodu u Republici Srpskoj", poručio je Dodik, obraćajući se policiji. 

Prema njegovim riječima, zbog toga je važno da vlasti čine sve da položaj policajaca bude bolji. 

"Ponosan sam na ovakvu policiju Republike Srpske, iako moramo poboljšati položaj i materijalni status policajaca. Policija ne smije oklijevati, ali je i niko ne smije ponižavati", rekao je Dodik. 

Dodik je dodao da je policija predstavnik naroda i njegove slobode i da narod na ovim prostorima ne može da živi u slobodi ako nema jaku državu. 

"Sinonim za našu slobodu na ovim prostorima je isključivo država, a sastavni dio toga ste vi", naglasio je Dodik, obraćajući se pripadnicima Policije Republike Srpske.

policija rs.jpg 

On je rekao da Policija Srpske sarađuje sa međunarodnim policijskim organizacijama, a posebno dobru saradnju ima sa MUP-om Srbije. 

"Policija Republike Srpske treba da bude obučena i da radi sa drugim policijskim agencijama u BiH i bezbjednosnim strukturama u borbi protiv savremenog zla, a to je terorizam. Želimo da pokažemo sposobnost da budemo dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma, ali i migracija koje postaju sve veći problem, ne u smislu represije, već zaštite našeg stanovništva", istakao je Dodik. 

On je čestitao ministru unutrašnjih poslova Srbije Nebojši Stefanoviću na ordenu koji mu je povodom Dana policije uručilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, naglasivši da je Republika Srpska okrenuta ka saradnji sa Srbijom. 

"/Predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić opredijeljen je da nam pomogne u svakom pogledu, a mnogo puta mi je rekao da vidim da li ima i neka opština ili projekat u Federaciji BiH da Srbija pomogne i na tom planu", naveo je Dodik. 

On je naglasio da je pomoć Srbije veoma značajna za Republiku Srpsku i da je pitanje kako bi Srpska riješila mnoge probleme da toga nije bilo. 

"Naš cilj je da ove godine u opštinama u Srpskoj završimo barem jedan od projekata koje finansira Srbija", dodao je Dodik.