Mirno je bilo prve noći kraj crkvice-krstionice, "Suze Njegoševe" koju su od mogućeg novog desanta izvršitelja i policije i najavljenog rušenja čuvali vjernici i sveštenici na Miholjskoj prevlaci kod Tivta. Njih stotinak u molitvi i uz pjesme vaskrslom Isusu Hristu dočekali su novi dan na morskoj pjeni i pod vedrim nebom.

mitropolit-crnogorsko-primorski-amfilohije.jpg

Povodom najave da će srušiti crkvicu na pontu u srijedu je reagovao i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

- Ko srušio krstionicu na Prevlaci, da Bog da Časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio! Ja ponavljam te riječi. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te riječi Svetog Petra Cetinjskog - rekao je mitropolit nakon liturgije u crkvi Svetog spasa na Toploj u Herceg Novom.

Amfilohije je podsjetio da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

- Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite? Kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju. To je pravilo bilo kroz vijekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovdje kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog - rekao je mitropolit, koji je u srijedu popodne stigao na Prevlaku da pozdravi čuvare Krstionice.

I regionalni savjetnik italijanske regije Veneto, Stefano Valdegamberi, u srijedu je uputio pismo podrške sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve i vjernom narodu.

- U Boki kotorskoj je vladala u određenom istorijskom kontekstu i Mletačka republika čiji smo nasljednici mi iz regije Veneto. U 15. vijeku manastir Svetih arhangela doživio je rušenje i uništenje pravoslavnog monaškog bratstva koji su naslijedili monaški red Svetog Benedikta Nursijskog. Time je načinjena nemjerljiva šteta ne samo pravoslavlju slovenskog juga već cjelokupnom hrišćanstvu. Zbog toga osuđujemo svaki akt rušenja hramova i agresije prema hrišćanima. Vijest o namjeri državnih organa Crne Gore da uklone malu krstionicu nas je zabrinula jer smatramo da će to pogoršati odnose između države i crkve - kazao je Valdegamberi, podsjećajući da je regija Veneto dala punu podršku Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u obnovi manastira Svetog arhangela Mihaila. 

KRIVIČNA PRIJAVA

Pravni zastupnik manastira Svetog arhangela Mihaila Dejan Vukšić najavio je da će predati krivičnu prijavu protiv odgovornih zbog povrede načina vođenja upravnog postupka u vezi rešenja statusa objekta krstionice, odnosno zbog akcije policije koja je pokušala da zauzme krstionicu i prije nego što je izvršna služba građevinske inspekcije uopšte pokušala da na lice mjesta sprovede rješenje o rušenju.