Republika Slovenija spremna je da ponudi svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH svoja iskustva iz oblasti donošenja strateških dokumenata, ekologije, turizma, energetske efikasnosti, e-uprave i biznisa za mlade, rekla je ambasador ove države u BiH Zorica Bukinac.

ambasador slovenije curic.jpg

Bukinacova je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, istakla da u Sloveniji postoji nekoliko opština koje mogu da ponude svoje iskustvo Trebinju u različitim oblastima.

"Grad Ljubljana je jedan od tih lokalnih zajednica koja je privlačna destinacija ne samo za turiste, već i za gradonačlnike iz regiona koji traže određena rješenja za svoje lokalne zajednice. To je najzelenija evropska prestonica sa održivim turizmom", rekla je Bukinacova.

Ona je navela da Slovenija 26 odsto od ukupnih sredstva namijenjenih za međunarodnu razvojnu saradnju usmjerava ka BiH, pozivajući predstavnike Trebinja da apliciraju sa projektima.

"Grad Trebinje je već aplicirao sa projektom reciklažnog postrojenja, ali treba sagledati i ostale mogućnosti za aplikacije", navela je Bukinacova.

Prema njenim riječima, u narednom periodu angažovaće se na povezivanju Trebinja i lokalnih zajednica iz Slovenije koje imaju iste ili sličćne ciljeve kao i najjužniji grad Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je primjetno da slovenački investitori zaobilaze područje Hercegovine, zbog čega će u narednom periodu biti održano više sastanaka kako bi se sagledalo zbog čega je to tako.

"Želimo da privučemo slovenačke investitore, ali sada postoji određena vrsta prepreke u tome. Zamolio sam ambasadora da zajednički sagledamo zbog čega je to tako i da zatim pokušamo da otklonimo prepreke kako bi investitori došli na naše područje", naveo je Ćurić.

On je istakao da će grad Trebinje u narednom periodu aplicirati ka svim projektima koji mogu da doprinesu njegovoj boljoj razvijenosti ali i saradnji sa regionom.

Bukinacova je u okviru svoje prve radne posjete Trebinju posjetila kompaniju "Svislajon" i jednu trebinjsku vinariju.