U krstionici na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta danas je služena prva Sveta arhijerejska liturgija uz prisustvo velikog broja vjernika, koji su se sabrali da molitvom odbrane svetinju od rušenja, najavljenog za jutros, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

krstionica prevlaka.jpg

Liturgiju u krstionici, posvećenoj Svetom Petru Drugom Lovćenskom Tajnovidcu, služio je NJegovo preosveštenstvo episkop dioklijski Metodije, uz sasluženje mnogobrojnog sveštenstva. 

Protojerej Miajlo Backović rekao je da je da je NJegoševa crkva na Lovćenu razrušena, a da ovu nisu dali, te zahvalio vjernicima koji su "od sinoć branili svetinju", a i policajcima koji nisu htjeli da učestvuju u rušenju crkvice. 

"Ovo je Crkva. Služili smo u njoj liturgiju i ona je osveštana. Od sada, ko takne u nju, takao je u svetinju, takao je u cijelu našu Crkvu", upozorio je sveštenik Backović i najavio da će vjernici fizičkim prisustvom nastaviti da čuvaju crkvicu od rušenja sve dok se ne nađe rješenje sa resornim ministarstvom. 

Protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić podsjetio je Nikšićanina koji je, navodno, na tenderu dobio da ruši ovu svetinju, da je loše prošao svako ko je rušio Lovćensku kapelu, dodaje se u saopštenju. 

"Niko ko ruši svetinju ne može dobro da završi. Stavljam mu na dušu da pazi šta radi, da ne kaže poslije da nije znao", poručio je protojerej-stavrofor Krivokapić. 

Vladika Metodije je na kraju Svete liturgije podsjetio na Njegoševe stihove: "Udar nađe iskru u kamenu, bez njega bi u kam očajala". 

"To su riječi Lovćenskog Tajnovidca, koji govori o svjetlosti i iskri najdubljoj u svakoj tvari, pogotovu u čovjeku bogolikom. Ta iskra i ta svjetlost Hristova se bez udara i bez krsta, a mi se nalazimo u krstopoklonoj nedjelji u sred časnoga posta, ne bi mogla projaviti, ni naći svoj izraz na najljepši mogući način. Ne bi mogla da prosveti i prosvijetli cijelu tvorevinu. A to je poslanje i prizvanje naše - svakoga čovjeka i hrišćanina", rekao je Episkop dioklijski. 

Vladika je rekao sabranima na službi da su upravo oni najljepša iskra ovog naroda, te napomenuo da je svako mjesto gdje se okupi narod sa sveštenstvom - Crkva. 

Episkop Metodije je naglasio da Crkva nije vojna baza, kako neki misle, da ona postoji već 2.000 godina, a na ovom mjestu više od hiljadu godina, jer je Sveti Sava, osnivajući ovdje episkopiju, samo nastavio ono što je tu već postojalo. 

Vladika Metodije prenio je okupljenima poruku NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da istraju i da se ne boje. 

Episkop je poručio da je manastir Miholjska Prevlaka mjesto sabiranja, pomirenja, ljubavi i praštanja. 

Liturgiji je prethodilo okupljanje policijskih snaga oko ove svetinje već od 4.35 časova, koji su opkoli krstionicu, u kojoj se mnoštvo naroda molilo.