Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ danas je potpisala ugovore sa 100 studenata kojima će ovo preduzeće u narednih deset mjeseci isplaćivati stipendije u visini od 150 KM.

stipendije het 2019 (1).jpg

Direktor HET-a Gordan Mišeljić rekao je da su stipendije dobili studenti državnih fakulteta čiji stručni profil odgovara sistematizaciji radnih mjesta ovog preduzeća.

"Na konkurs se prijavilo oko 180 studenata, a stipendije su dobili oni koji su zadovoljili kriterijume konkursa", rekao je Mišeljić.

On je istakao da HET stipendije dodjeljuje treću godinu zaredom, a da je za ovu školsku godinu ovo preduzeće za ove namjene izdvojilo 150.000 KM.

Izvršni direktor HET-a za proizvodnju I tehničke poslove Ilija Tamindžija istakao je da je 2019. veoma teška godina za ovo preduzeće zbog havarije u HE “Dubrovnik”, zbog čega je proizvodnja električne energije svedena na minimum.

“Smanjili smo sve troškove osim onih koje se tiču investicija i stipendija studenata. U početku je bilo predviđeno da se stipendira 75 studenata, ali smo, nakon što je stigao značajan broj prijava, povećali na 100”, rekao je Tamindžija.

stipendije het 2019 (2).jpg

Student treće godine Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Milutin Zurovac iz ovog grada rekao je da će mu ova stipendija značiti mnogo, s obzirom na to da je i njegova sestra student.

"Zahvaljujem se HET-u što je prepoznao studente. Ovo je jedan lijep gest”, rekao je Zurovac.

Student Mašinskog fakulteta u Lukavici Gorica Guzina iz Gacka istakla je da će joj stipendija olakšati školovanje, jer ima još dva brata koja pohađaju osnovnu i srednju školu.

Studenti kažu da bilo lijepo kada bi primjer HET-a slijedila i ostala preduzeća iz energetskog sektora u Hercegovine – Matično preduzeće, Rudnik i termoelektrana “Gacko” i Elektrohercegovina.

Pravo da konkurišu za stipendiju HET-a imali su studenti koji studiraju elektrotehnički, mašinski, građevinski, geološki, arhitehtonski, pravni, ekonomski i Fakultet za proizvodnju i menadžment.