U selu Vlasače na Trebinjskim brdima održano je šesto zavičajno sijelo "Sačuvajmo običaj - sačuvajmo zavičaj".

IMG_20190331_18986.jpg

Nakon večernjeg bogosluženja u crkvi Svete Petke počeo je program u parohijskom domu. Vrijedni domaćini potrudili su se da svakog gosta dočekaju sa osmijehom na licu, pričom, pićem i jelom, a gostiju je bilo sa svih strana Stare Hercegovine.

Učestvovale su muške pjevačke grupe iz Ljubinja, Nevesinja, Banjana, Bileće, Gacka, Trebinja, Foče, narodni guslari, pjesnici, zdravičari.

Otac Nikola Janković je u pozdravnoj riječi rekao da se kao svještenik ponosi što njegovi parohijani imaju vjeru i što iz te velike vjere proizilazi sabiranje i druženje.

Predsjednik Crkvenog odbora pri crkvi Svete Petke na Vlasačama Pero Vuković rekao je da se nada da će ova manifestacija trajati još dugo godina i da će biti prenesena na mlađe generacije.

"Ovo radimo iz ljubavi prema našim precima i zato smo ubijeđeni da će to trajati. Kad smo počeli mnogi su se čudili šta radimo, ali evo iz godine u godinu sve je više učesnika i posjetilaca što je dokaz da smo na pravom putu. Mladih, koji dolaze, sve je više i to pokazuju na razne načine i uvjeravaju nas starije da će oni nastaviti sa ovim zavičajnim sijelom", istakao je Vuković.

Po prvi put na Vlasačama je muško-ženska izvorna grupa "Banjani" iz Banjana među kojima je i dvanaestogodišnja Jelena Miljanić.

IMG_20190331_19219.jpg

Osim što pjeva ova djevojčica je i guslar, a svoje umijeće na ovom instrumentu pokazala je na ovom saborovanju.

"Čula sam i vidjela Bojanu Peković i ona mi je dala inspiraciju i počela sam da guslam. Svidjele su mi se pjesme i način guslanja tako da želim da se i dalje bavim ovim narodnim instrumentom", ponosno kaže Miljanić.

Na Vlasačama je bila i muška i ženska pjevačka grupa Udruženja guslara i epskih pjesnika "Vojvoda Vlatko Vuković" iz Bileće.

Čan ženske pjevačke grupe Radmila Bojović rekla je da pet godina dolaze na ovo druženje gdje se uvijek lijepo provedu i steknu nova poznanstva i čuju nove pjesme.

"Pjevamo razne pjesme o Bileći, Hercegovini, zavičaju i u našem repertoaru su zastupljene stare izvorne pjesme. Imamo i mladi ženski ansambl jer naša je želja da pjesme i običaje prenosimo na mlađe generacije", kazala je Bojović.

IMG_20190331_18653.jpg

Predsjednik Udruženja za očuvanje narodne pjeme i igre "Sava Vladislavić" iz Gacka Lazar Okiljević je rekao da po drugi put dolaze kod dobrih domaćina na Vlasače da pjesmom i igrom daju svoj doprinos ovakvoj manifestaciji.

"Putujemo širom Evrope i srpskih zemalja, ali malo je ovih sela i običaja gdje su rasprostranjeni u ovoj našoj Hercegovini. Naša grupa njeguje izvornu pjesmu i izvornu tradiciju", naglasio je Okiljević.

Do ranih jutarnjih časova odzvanjala je izvorna pjesma na Trebinjskim brdima.

Zakazali su druženje naredne godine na istom mjestu jer ko jednom dođe uvijek se vraća.

Organizator tradicionalnog sijela je crkveni odbor pri crkvi Svete Petke na Vlasačama.

IMG_20190331_18321.jpg