Urbanistički građevinski inspektor iz Herceg-Novog najavio je rušenje krstionice na Miholjskoj prevlaci kod Tivta za utorak, 2. april, jer je, kako smatra, nelegalno izgrađena.

krstionica prevlaka.jpg

U rješenju inspektora Dragana Zejaka, u koje je Srna imala uvid, navodi se da će krstionica, koja je izgrađena na postojećoj ponti, u dijelu akva prostora, na lokalitetu poznatom kao Ostrvo cvijeća, biti srušena 2. aprila u 9.00 časova. 

Mitropolija crnogorsko-primorska dobila je ovo rješenje iako su se nadali pozitivnom ishodu nakon što su, po završetku ranije inspekcijske kontrole, podnijeli zahtjev kako im je i savjetovano. 

Zbog rušenja krstionice, koja ima 11 metara kvadratnih, vjernici su najavili okupljanje noć uoči 2. aprila. 

Krstionica se nalazi u moru i predstavlja obnavljanje stare izgrađene prije više od 11 vijekova u sjedištu prve Zetske episkopije Svetog Save, uspostavljene davne 1220. godine. 

Tu se svakodnevno vrše krštenja i sve je više onih koji u ljetnom periodu žele da se krste pogružavanjem u more. Zbog toga je i odlučeno da krstionica bude obnovljena i postavljena na vodi. 

Neposredno ispod ostataka manastira nalazila se manastirska stara ponta koja je ojačana, a na njoj je podignuta krstionica, izgrađena u skladu sa arhitekturom 9. vijeka i posvećena Svetom Lovćenskom tajnovidcu Petru Drugom Petroviću NJegošu. 

Protiv Zejaka, čiji potpis je na rješenju o rušenju krstionice, prošle godine podnesena je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. 

Krivičnu prijavu podnijeli su službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova - Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije u Herceg Novom.